Elképesztő teljesítményt nyújt a Fidesz

Kovács András, 2012. július 3., kedd 18:00
60 hónapja a Fidesz–KDNP a legnépszerűbb politikai erő Magyarországon, ami mindenképpen egyedülálló teljesítmény a rendszerváltás óta eltelt politikai időszakban. A mostani kormánypárt azt is elmondhatja, hogy a korábbiakkal szemben sokkal jobb pozícióban van a ciklusnak ebben a szakaszában, mint elődei.

Az Ipsos mérése szerint a Fidesz az aktív választói közegben 35, az MSZP 31 százalékos. A biztos szavazók csoportjában a Jobbik 18, az LMP 10, a DK 4 százalékon áll. A Nézőpont Intézet szerint a részvételüket biztosra ígérő, aktív választók körében 44 százalékkal a Fidesz továbbra is jelentősen vezet (egy évvel ezelőtt még 59 százalékon állt ebben a körben), az MSZP 27, a Jobbik 16 százalékot szerezne.

A biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 32 százalékról 36 százalékra emelkedett, az MSZP-é 31-ről 27 százalékra csökkent – derült ki a Tárki méréséből. A Századvég kutatása szerint a biztos pártválasztók között június végén a Fidesz 40 százalékon, az MSZP 25 százalékon állt. A Jobbikra 19, az LMP-re 8 százalék voksolna, a DK pedig 4 százaléknyi szavazatot kapna.

A Medián szerint 37 százalék voksolna a kormánypártra, míg az MSZP támogatottsága egy hónap alatt 2 százalékkal nőtt, így már 27 százalék szavazna a szocialistákra. A Jobbik egy hónappal ezelőtti 21 százalékos támogatottsága egy ponttal csökkent, az LMP és a DK pedig egy-egy százalékkal több, 9, illetve 4 százalékos támogatására számíthat.

1992: óriási volt a Fidesz-előny

A ciklus félidejét elhagyva továbbra is kormánypárti dominancia látható az összes közvélemény-kutatás szerint, bár több felmérés is egyre kisebb előnyt mutat. A korábbi ciklusokkal szemben ez mindenképpen egyedülálló teljesítmény, mivel a kormánypártok a hasonló időszakokban sem voltak ilyen jó helyzetben. Fontos megemlíteni, hogy a Szonda-Ipsos adatai szerint legutóbb 2006 májusában vezetett az MSZP a Fidesszel szemben, így a mostani kormánypárt elmondhatja, hogy 60 hónapja „veretlen”.

1992 júniusában a Medián felmérése alapján a biztos szavazók körében a Fidesz 34, az MDF 14, az MSZP és az SZDSZ 11-11, a KDNP 6, míg az FKGP 5 százalékot ért volna el. A kormánypártok akkor még együttesen is messze elmaradtak a Fidesztől, az akkori pártpolitikai viszonyok között az SZDSZ-szel közösen a mandátumok kétharmadának megszerzése sem lett volna elérhetetlen cél.

Taroltak volna a balliberálisok

16 évvel ezelőtt a Szonda-Ipsos adatai alapján a teljes népesség körében az MSZP 18, az FKGP 13, a Fidesz és az SZDSZ 8-8, az MDF és a KDNP pedig 5-5 százalékon állt. Bár az MSZP állt az élen, és az SZDSZ is viszonylag erősnek mondhatta magát, az ellenzéki oldal mégis komolyabb tartalékokkal rendelkezett, mint a balliberális koalíció.

Az első Orbán-kormány hasonló időszakában a Szonda-Ipsos a biztos szavazók körében 46 százalékos MSZP-, 31 százalékos Fidesz-, 7-7 százalékos SZDSZ- és FKGP-, 4 százalékos MDF- és 3 százalékos MIÉP-támogatottságot mért. A kormányoldallal szembeni balliberális erők több mint 50 százalékos eredményt értek volna el, így győzelmüket semmi sem fenyegette volna, ha akkor került volna sor a választásokra.

Alakult a kétharmad

2004 júniusában az első európai parlamenti választáskor a Fidesz 47-34 százalékos arányban győzte le az MSZP-t. Ekkor a Szonda-Ipsos adatai alapján a biztos szavazók körében a Fidesz 48, az MSZP 38, az SZDSZ 6, míg az MDF 4 százalékon állt. A kormányoldal akkor egy parlamenti választáson is súlyos vereséget szenvedett volna.

Négy évvel ezelőtt a Medián adatai szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 61, az MSZP 28, az MDF 4, az SZDSZ 3 százalékon állt. A balliberális erők hatalmas hátrányban voltak, és az ellenzéki kétharmados siker már ekkor elérhető közelségben volt.

hirdetés
hirdetés
Vélemény
Örök városállamok
Szilvay Gergely
Ma is büszkén vagyunk palócok, székelyek, jászok, dunántúliak, szegediek.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 13 db

A hozzászólások mutatása