Elnyelte az óceán a magyar kenust

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. március 12., hétfő 15:03

A február végén útra kelt Szeremley-vitorlás nem akadt az Atlanti-óceánon eltűnt Rakonczay Gábor nyomára.

Továbbra sincs hír Rakonczay Gáborról, aki tavaly decemberben vágott neki az Atlanti-óceánnak. A kenus száz nap alatt tervezte megtenni a 6400 kilométeres távot Portugáliából indulva a Kanári-szigetek érintésével. Ha a túra sikerrel zárul, bekerül a Guinness-rekordok könyvébe. A Fa Nándor által tervezett Vitézzel és „kapitányával” idén február 6-án szakadt meg a kapcsolat. Rakonczay Viktória, Gábor hitvese azóta hiába próbálkozik, képtelen beszélni férjével.

„Sokáig hívtam Gábort, de nem tudtam kapcsolatba lépni vele. A műholdas telefont gyártó cég megállapította, hogy a készülék akkor volt bekapcsolva utoljára, amikor február elején beszélgettünk rajta. Azóta nem ad jelet.” A telefon egy vízhatlan tokban volt, így egyelőre nem lehet tudni, hogyan ázhatott el.

Vad hullámok

Mint megírtuk, február végén mentőakció indult a kenus felkutatására. A Szeremley Huba által vezetett 51 lábas vitorlás kissé más útvonalon szelte volna át az óceánt, mint Rakonczay Gábor, de amikor értesültek arról, hogy megszakadt vele a kapcsolat, az ő vonalán indultak útnak. A kutatást több dolog is nehezíti: a több méter magas hullámok között egyfelől nem könnyű kiszúrni a piciny Vitézt, másrészről Gábor egy nagyjából 30–40 kilométer széles sávban evez. Ez azt jelenti, hogy a két hajó úgy is elhaladhat egymás mellett észrevétlenül, hogy papíron egy útvonalat követnek.

Elhagyták Gábor zónáját

Viktória az MNO-nak elmondta, a mentőakció elindulása óta a neves borász fiával beszélt telefonon, de egyelőre nem érkezett semmilyen hír férjéről. „Pár napja tudakozódtam Gábor felől, de nincs új információ, Hubáék nem találkoztak vele. Sajnos miután a vitorlással ők jóval gyorsabban haladnak, már elhagyták azt a zónát, ahol Gábornak a tervek szerint most eveznie kell. Ha megtalálták volna, már rég értesültem volna róla.”

A kenus felesége hozzátette: férjének a tervek szerint április közepén kell partot érnie Guadalupe szigetén. Innen repülőgéppel térne vissza Magyarországra.