Félpálya

Előadott az MSZP-székházban, és a magyarok feltámadását várja

Tompos Ádám, 2011. november 2., szerda 13:05, frissítve: szerda 13:05
Félpályás útlezárásokat szervez november 4-ére az országban a Magyar Szolidaritás Mozgalommal karöltve a Liga szakszervezeti konföderáció és a Munkástanácsok. Kónya Pétert ezekről és az MSZP-székházban tett látogatásáról kérdeztük.

Kónya Péterék örülnek annak, hogy a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek is egyetértenek az akciócsoport követeléseivel, és november 4-én csatlakoznak a Magyar Szolidaritás Mozgalom által szervezett félpályás útlezárásokhoz. Kónya az MNO kérdésére elmondta: hogy több helyen a Szolidaritás aktivistái vagy a szolgálati nyugdíjuk elvétele ellen demonstráló egyenruhások irányítják majd a lezárást. Az érdekvédő közölte, hogy ő például Tökölön lesz november 4-én, Székely Tamás VDSZ-elnök több nyugat-magyarországi helyszínen fog felbukkanni, Árok Kornél, az MSZM másik elnökségi tagja pedig Kaposvárott lesz.

A legtöbb lezárás helyi kezdeményezés, tudtuk meg Kónyától, így az is bizonytalan, hogy mikor lesz végük majd. Honlapjukban és szórólapjukon megfogalmazott követeléseikkel (például: „lehetőségeihez mérten mindenki vegye ki részét a közterhek viseléséből”, „a tehetősebbek vállaljanak nagyobb részt a közterhekből” vagy „élhetőbb Magyarországot akarunk”) kapcsolatban Kónya úgy nyilatkozott: mivel az útlezárások még a D-Napon meghirdetett akciósorozat részei, ezért elégedettek lennének azzal, ha az akkor meghirdetett kilenc pontba szedett követelésük megvalósulna. Akkor a „demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és a munkavállalói jogok megőrzéséért” kezdtek ülősztrájkot a Clark Ádám téren.

A mottóval kapcsolatban („egészpályás feltámadás”) Kónya kifejtette kérdésünkre, hogy a labdarúgás szaknyelvéből vett szlogennel arra kívántak utalni, szeretnék, hogy Magyarországon feltámadjanak az emberek a saját jogaik védelmében, és hogy ne legyenek passzívak. Az MSZP Baloldali tömörülés platformjánál tett látogatását pedig úgy kommentálta a tüntetésszervező, hogy meghívták őt mint vendéget, beszámolt a munka törvénykönyvével kapcsolatos észrevételeiről, majd előadása után mindenfajta megállapodás megkötése nélkül távozott a Jókai utcából. Nem ez az első alkalom, hogy az MSZM és az MSZP „randevút adott egymásnak”. Korábban a szocialisták erzsébetvárosi Piros Pontjában Árok Kornél volt a Dob Köztársaság című rendezvénysorozat vendége – Kertész Ákos íróval egyetemben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Előre látható kockázatok
Hajdú Péter
Pár évvel korábban Ausztráliában ugyanoda vezetett a devizahitelezés, mint nálunk.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés