Eltemették a „mezítlábas énekesnőt”

TK

2011. december 21., szerda 10:24

Ezrek vettek búcsút Cesaria Evorától a Zöld-foki szigeteken, ahol végső nyugalomra helyezték a szombaton elhunyt énekesnőt.

A gyászolók között volt Jorge Carlos Fonseca, a Zöld-foki szigetek köztársasági elnöke, aki emlékeztetett, hogy a 70 éves korában elhunyt Cesaria Evora „minden kontinensen énekelt több mint két évtizedes nemzetközi pályafutása során, és fényt vitt a világba”.

A keddi gyászszertartáson részt vett José Maria Neves miniszterelnök, valamint a szigetek kulturális minisztere, az a Mario Lucio Sousa, aki maga is énekes és Cesaria Evora közeli barátja volt. „Cesariának hála a világ megismerhette lelkünket” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve hogy a Zöld-foki szigetek gazdagabb lett Cesaria Evora örökségének köszönhetően.

A „mezítlábas dívaként” emlegetett Evorától pályatársai is elbúcsúztak. Az utcákon Evora zenéje szólt, az énekesnő koporsóját a szigetek haderejének 30 tisztje kísérte. Cesaria Evora szombaton halt meg, a kormány kétnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Evora a sajátos hangulatú morna európai követe volt. A brazil modinha és a portugál fado rokonának is tekinthető morna legfőbb hangulati eleme a magyarra nehezen lefordítható sodade, az a kifinomult melankólia, amely a nosztalgikus elvágyódást, a szétszakított családok, vagy épp a szerelmesek fájdalmát fejezi ki.

Forrás: MTI