Emberek százait menekítik

TK

2012. január 6., péntek 13:46

Mintegy 800 ember kimenekítését kezdte meg a holland rendőrség és katonaság pénteken négy, mélyen fekvő észak-hollandiai faluból, ahol tartani lehet egy gát átszakadásától a napok óta tartó özönvízszerű esőzések miatt.

A hatóságok szerint lehetséges, hogy az egyik főcsatorna menti gát nem bírja majd a víz nyomását, és több száz hektárnyi föld kerülhet akár másfél méteres víz alá. A gátszakadásnak „kicsi az esélye” – vélekedett Yvonne van Mastrigt, a kitelepítést elrendelő regionális testület elnöke. „Az emberek és az állatállomány biztonsága érdekében azonban meg kellett hoznom e döntést” – tette hozzá.

Az orkánszerű északnyugati széllel párosuló heves esőzések miatt a vizet nem lehet visszaszivattyúzni a tengerbe, s ez tette szükségessé az evakuálást az Amszterdamtól 200 kilométerre északra lévő térségben. Az otthonukat elhagyni kényszerülő lakosok azt a tanácsot kapták, hogy barátoknál vagy rokonoknál húzzák meg magukat. Egy közeli sportcsarnokban kialakított befogadóközpont is várja őket.

Hollandia területének negyede a tengerszint alatt fekszik, és 55 százaléka árterület, de az ország megtanult együtt élni az árvíz mindig jelen lévő veszélyével, a pusztító áradások pedig ritkák.

Az Andrea nevű ciklon csütörtökön már elérte Németországot is, és halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.

Forrás: MTI