Emelkedik az ivóvíz és a csatornahasználat díja

TK

2011. december 14., szerda 15:32

Átlagosan 2,51 százalékkal emelkedik 2012-ben az ivóvíz ára Budapesten – így döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán 18 igen, 10 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett. Két és fél százalékkal emelkednek jövőre Budapesten a csatornahasználati díjak, miután a képviselők elfogadták az erről szóló előterjesztést.

A vízdíjak esetében az átlagosan 2,51 százalékos emelést 18 igen, 10 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés. E szerint a lakossági fogyasztóknál 2,51 százalékkal növekedik a fizetendő összeg, az ipari-közületi fogyasztóknál pedig 2,53 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a lakossági fogyasztók számára nettó 191,90 forint lesz egy köbméter ivóvíz (áfával együtt 243,71 forint), az ipari-közületi fogyasztóknak pedig nettó 198,90 forintot kell fizetniük (27 százalékos áfával számolva 252,60 forintot). A bruttó díjnövekmény így nagyságrendileg megegyezik az infláció mértékével. Változnak az alapdíjak is, vagyis a főmérő után fizetendő összegek. Továbbra sem kell ilyet fizetnie annak a lakossági fogyasztónak, akinek nulla köbméter a havi átlagfogyasztása. Ennél magasabb átlagfogyasztásnál bruttó 193 forintról 201-re emelkedik az alapdíj. A közületi, vagyis a nem lakossági ügyfelek alapdíját három kategóriába sorolják a havi átlagfogyasztás alapján, itt az alapdíj 2,3-2,6 százalékkal nő. Az előterjesztés összefoglalta a díjemelés lakossági kiadásokra gyakorolt hatását is: 2011-ben az egy főre jutó havi kiadás nettó 991 forint volt, a 2012-es összeg pedig 1013 forint lesz, az egy lakásra jutó átlagos kiadás pedig havi nettó 1917 forintról 1959 forintra nő.

A közgyűlés 18 igen és 11 nem szavazattal döntött a csatornadíjak 2,55 százalékos emeléséről is. Az eddigi 325 forintos köbméterenkénti csatornadíjat 333,6 forintra emelték, amely áfával együtt 423 forint, így a havidíj egy lakosra vetítve 1850 forintról 1917 forintra emelkedik.

Átlagosan 3,9 százalékkal emelkedik a kéményseprő-ipari szolgáltatások díja Budapesten január elsejével. György István ágazati főpolgármester-helyettes előterjesztését a képviselők 18 igen és 11 nem szavazattal fogadták el. A módosítás értelmében a kéményellenőrzés, -tisztítás és a műszaki felülvizsgálat egyedi kémények esetében 1 533 forintba, tartalékkéményeknél 988 forintba, gyűjtőkéményeknél pedig 3 419 forintba kerül jövő év elejétől, ezek az árak az áfát még nem tartalmazzák.

Emelkednek a kegyeleti szolgáltatások díjai január elsejétől, miután a képviselők a 18 igen és 13 nem szavazattal elfogadták az erről szóló előterjesztést. A döntés értelmében az árak nettó 3,9 százalékkal emelkednek.

György István főpolgármester-helyettes felszólalásában hangsúlyozta, hogy az eredeti tervekben szereplő bruttó 8,8 százalékos emelést mérsékelték. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cég nem tudja majd az szja-változások miatti bérkompenzációt végrehajtani, így azzal később foglalkozni kell. Szabó György (Jobbik) a vitában kifogásolta az áremelést, mert szerinte az embereknek most sincs pénze temetésre, így „alternatív módon” helyezik örök nyugalomba szeretteiket, ami szerinte embertelen.

Emelkedik a települési szilárd hulladék elszállításának díja. A képviselők az erről szóló előterjesztést 18 igen és 14 nem szavazattal fogadták el. Az áremelkedés 2,26 százalékos lesz, egy négytagú, családi házas övezetben élő család kukáját havi 579 forint helyett 592 forintért viszik el hetente egyszer. A nyitott konténerek ürítése alkalmanként 5264 forint helyett 5383 forintba kerül majd.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes megjegyezte, hogy az emelés a hulladékelszállítás jelenlegi színvonalának fenntartása miatt indokolt.

Az FKF a BVK része lett

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) részvényeinek apportálásával 15,439 milliárd forintos alaptőke-emelést hajtott végre a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Holding Zrt.-nél a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A testület idén júniusban döntött arról, hogy hat, százszázalékos fővárosi tulajdonú céget (annak üzletrészeit, részvényeit) – Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., Főkert Nonprofit Zrt., Főkétüsz Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft., Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. – apportálnak a Budapesti Városüzemeltetési Központba.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes már akkor jelezte, hogy az FKF Zrt. is a BVK része lesz, a társaság szétválása után. A közterület-fenntartó ügyében október végén döntöttek a képviselők, így megkezdődött a közútfenntartási ágazat leválasztása. A koncepció szerint a BVK által ellenőrzött társaságok közé tartozik majd a később létrehozandó Fővárosi Energiagazdálkodási Kft. is. Emellett arról is döntöttek, hogy a Budapesti Közlekedési Központba apportálják a közútkezelési feladatokat ellátó BKK Közút Zrt.-t, itt az alaptőke-emelés 1,5 milliárd forintnak felel meg.

Tarlós köszönetet mondott a fővárosi tűzoltóknak

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megköszönte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak (FTP) az elmúlt 16 év munkáját. A parancsnokság január elsejétől állami tűzoltóság lesz. A főpolgármester azt mondta, 1995. július 1. óta működött az FTP a főváros önálló intézményeként, ez alatt az idő alatt elkészült a tűzvédelmi koncepció, átalakult a riasztási rendszer, új laktanyák épültek, a vonulási idő pedig átlagosan tíz percre rövidült. A tűzoltók feladatukat a budapestiek legnagyobb megelégedésére végzik, és élvezik a budapestiek bizalmát. A főpolgármester megköszönte az embert próbáló, veszélyes munkát, majd átadta Varga Ferenc parancsnoknak Budapest zászlaját, valamint egy díszoklevelet.

Varga Ferenc hangsúlyozta: kiemelkedő időszak a fővárosi tűzoltóság életében az elmúlt 16 év, ez alatt az FTP európai fővároshoz, világvároshoz méltó tűzoltósággá vált. Ez a fejlődés azonban nem jöhetett volna létre a főváros folyamatos támogatása nélkül; az elmúlt években Budapest több mint 20 milliárd forint többlettámogatást biztosított.

A parancsnok köszönetet mondott ezért a támogatásért, majd átadott Tarlós Istvánnak egy díszsisakot, amelynek eredetijét Széchenyi Ödön viselte 1870-ben a fővárosi tűzoltóság alapításakor.

Az MNO beszámolt arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest 2012-es költségvetési koncepcióját.

Forrás: MTI