Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének tevékenysége feletti ellenőrzés szélesítése a fő célja a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítására tett javaslatnak – közölte az igazságügyi államtitkár a kormány-előterjesztés keddi általános vitájában, az Országgyűlésben.

„Jelentős különbségek vannak a bíróságokon az érkező és a folyamatban lévő ügyek tekintetében, és nem megengedhető, hogy egyes bírák többszörös munkateherrel küzdenek, mint más bíróságokon dolgozók” – hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Törvényszék összbírói értekezlete előtt az MTI-nek.

Handó Tünde elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos felmérések folyamatban vannak. Vizsgálják például, szükséges-e jogszabályt módosítani ahhoz, hogy a bírósági titkárok, ügyintézők jogkörének bővítésével kiválthassák a bírói munka egy részét. Hozzátette: célszerű áttekinteni azt is, milyen igazgatási eszközökkel élnek a vezetők, ezen a téren van-e még tennivaló. Beszámolt arról, hogy a munkateher-arányosítást szolgáló vizsgálatok még az év első felében befejeződnek, így arról is döntés születik, hogy a felszabaduló bírói álláshelyeket miként osztják el a bíróságok között.

A bírók és a bíróságok közötti munkateher aránytalansága volt az egyik legkomolyabb kritika, de az igazgatás és ítélkezés átláthatóságát ugyancsak komoly kritika érte – mondta korábban az OBH elnöke a bírósági rendszerrel kapcsolatban.


Handó Tünde szólt arról is, hogy az OBH fontos feladatának tekinti a bíróságok és a jogtudományi kart működtető felsőoktatási intézmények kapcsolatának erősítését. Úgy véli, az érintetteknek előnyös lenne a korábbinál szervezettebb formában együttműködniük a képzés, a joggyakorlat és a tudományos kutatások területén.

„Egyetlen joghallgató se kerüljön ki úgy az egyetemről, hogy tárgyaláson ne vett volna részt, és fontos az is, hogy a bíróságokra felkészült fogalmazók, bírósági titkárok vagy bírósági ügyintézők érkezzenek” – fogalmazott az OBH elnöke. Hozzáfűzte: a bíróságok számos jogkérdésben kaphatnak támogatást az egyetemektől, így egyes kérdéseket tudományos, elméleti oldalról is megvizsgálhatnak.

Handó Tünde reményét fejezte ki, hogy a bíróságok és a felsőoktatási intézmények együttműködésének már májusra látható jelei lesznek. Az OBH elnöke végezetül elismerően szólt a Pécsi Törvényszék munkájáról, amelyet példaértékűnek nevezett. Rámutatott: a bíróságnak sem az ügyhátralékkal, sem a jogértelmezésekkel nincs problémája.

A Velencei Bizottság múlt héten tudatta, a magyar bírósági reform lényeges elemei, amennyiben változatlanul maradnak, nem csupán az igazságszolgáltatás szervezetére vonatkozó európai normáknak – különösen a bírói függetlenség követelményének – mondanak ellent, hanem a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülése szempontjából is problematikusak. A Velencei Bizottság magyar jogszabályokat ért kritikáiról Navracsics Tibor korábban azt mondta: ne fogjuk fel egyelőre tragikusan a dolgot, fogjuk fel úgy, hogy minden egyes magyar törvényt meg kell védeni.