Évek óta selejtet árulnak a Tescóban?

WA

2012. március 13., kedd 05:23, frissítve: kedd 16:06

Megdőlni látszik a Tesco azon állítása, miszerint csak egyedi esetekben fordulhat elő, hogy egy-egy bolt részlegvezetője „rossz utasítást ad”. A tescós húsmosási botrányt a Hír TV robbantotta ki a múlt héten.

A Magyar Nemzet birtokába kerültek belsős jegyzőkönyvek, melyekből kiderül, évek óta gyakorlat lehet a lejárt szavatosságú hús és egyéb termékek értékesítése a multinál, és erről maguk a dolgozók tettek bejelentést a Tescónál.

Egy 2010. márciusi, „Bizalmas” jelzésű meghallgatási jegyzőkönyvben számol be egy baromfit árusító eladó arról, hogy a hamarosan lejáró szavatosságú tálcás húst kibontották, hogy darabra és kilóra eladható termékként túladhassanak rajta. A dolgozó egyben azt is közli, ezt felsőbb vezetői utasításra tette, hogy kisebb legyen a veszteség.

A Tesco- Global Áruházak Zrt hivatalos állásfoglalása

„A Tesco határozottan visszautasítja azokat a név nélkül terjesztett állításokat, amelyek az élelmiszerbiztonsági szabályok szándékos megsértéséről szólnak.  A vállalat vezetése soha semmilyen szabályszegésre nem adott utasítást.
Amennyiben egyedi szabálytalanságokra bármilyen témában fény derült,  azok egyedi, elszigetelt esetek voltak, és minden esetben következményekkel jártak” – olvasható az MNO-hoz eljuttatott közleményben.

„A Tescónál, Magyarországon egyedülálló módon, Húsgarancia program működik, amelynek keretében a vásárlók 24 órán belül visszahozhatják a friss húsárut, amennyiben annak minőségével nem elégedettek, és a vállalat a vételár dupláját téríti vissza” ...  „Az áruházlánc baromfiból kizárólag magyar beszállítóktól származó friss húsárut kínál, és a sertésáru is több mint 90%-ban magyar szállítóktól érkezik. A magyar gazdák elkötelezett partnereként a vállalat felelőtlennek tartja a megalapozatlan híresztelések terjesztését, mivel ezek súlyos károkat okozhatnak a magyar húsiparnak is ” – áll a Tesco közleményében.Az eladót ugyan figyelmeztetik a jegyzőkönyv szerint arra, hogy ez a vállalati szabályzattal ellentétes és hatóságilag tilos, az ügyben mégsem vontak senkit felelősségre.

Egy tavaly júliusban kivizsgált dolgozói bejelentés szerint az egyik Tesco áruház maximum ötvenezer forintig selejtezhet zöldségosztályán, így a selejtezésre váró termékeket gyakran összekeverik a friss termékekkel.

Ahogy azt megírtuk, a Magyar Érdekek Országos Szövetsége feljelentést tesz a tescós dolgozók panaszai alapján. A HírTV riportja után a hatóságok már a múlt hétvégén elkezdték az üzletek ellenőrzését. A HírTV stábja az akciós húspultnál az egyik Tesco áruházban azt tapasztalta, hogy több termék szavatossága a címke szerint vasárnap járt le, a csomagolás több helyen sérült, a hús pedig kilóg a tálcáról. Olyan terméket is találtak, amely a fólia alatt elszíneződött.

Forrás: Magyar Nemzet