Ez más, mint a szocik vasútrombolása

BL

2012. április 15., vasárnap 17:57, frissítve: vasárnap 18:49

A szocialisták vasútrombolásával ellentétben a nemzeti ügyek kormánya ésszerűsíti a tömegközlekedést, úgy, hogy felszámolja a párhuzamosságokat – közölte vasárnap délután a Fidesz sajtóirodája az MSZP és a Demokratikus Koalíció bírálatára reagálva.

A párt közleménye hangsúlyozza, hogy a vasúti szárnyvonalak bezárását, ahogy a Gyurcsány-korszakban, úgy most sem támogatják. Azt ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a működő vonalakon közlekedő járatok száma más kérdés. Üresen közlekedő járatok működtetése az emberek adóforintjainak elfogadhatatlan pazarlása; buszokat és vonatokat közlekedtetni ugyanazon az útvonalon, ugyanabban az időben nem ésszerű – írják. „A lényeg az, hogy amikor az emberek utaznának, jöjjön a busz vagy a vonat, amikor viszont nincs utas, ne menjenek felesleges járatok.”

Ismert, vasárnap lépett életbe a közösségi közlekedés új menetrendje, melynek következtében a korábbiakhoz képest 410 vonat és 30 autóbusz nem közlekedik. Az átalakítás kapcsán Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a Hír TV-nek hangsúlyozta: az új menetrend nem végleges, ha bármely vonalon más igények merülnek fel, felülvizsgálják a járatszámot, elbocsátások pedig nem lesznek. Az NFM korábbi tájékoztatása szerint a párhuzamos közlekedés megszüntetésével a buszokról utasforgalmat generálnak a vonatokra, az utasok számára a továbbiakban is megfelelő kínálatot biztosító vasúti és közúti szolgáltatások állnak rendelkezésre a hivatásforgalomban a munkába és iskolába járáshoz.

Az új vasúti menetrend visszavonását és a felelős államtitkár lemondását követelte vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A szocialista képviselő szerint Völner Pálnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkárának távoznia kell, ezt a menetrendet pedig nem lehet életbe léptetni, vissza kell vonni. A DK közleményt adott ki, abban úgy fogalmaztak, hogy „ez a lépés jelentősen rontja az érintett területek lakóinak életminőségét, a munkába járás megnehezítésével veszélyezteti a foglalkoztatás amúgy is alacsony szintjét és a gépkocsiforgalom előrelátható megnövelésével károsítja a környezetet”.

2009 decemberében a szocialista kormány egyidejűleg közel 30 szakaszon állította le a vasúti személyszállítást. Az emberek fekete zászlóval, koszorúval, virággal „búcsúztak” akkor a vasúttól. Bővebben>>>

Forrás: MNO