Ez valóban brutális lesz + Kép

NT

2012. június 28., csütörtök 14:00

A következő napokban országszerte kánikula várható, a hétvégén és a jövő hét első napjaiban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 37–39 Celsius-fokot is – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön az MTI-vel.

Jenki Szilvia kifejtette: elkerülik a légköri frontok a Kárpát-medencét, egyre melegebb, többnyire száraz levegő áramlik felénk. Pénteken a sok napsütés mellett csak időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet, csapadék sehol sem valószínű. Elsősorban a Kisalföldön több helyen megélénkülhet a déli szél. A hőmérséklet maximuma 28–33 fok körül alakulhat.

Fotó: OMSZ


Ezt követően a hétvégén tovább fokozódik a hőség. Országszerte 30, helyenként 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Így a hétvégén és a jövő hét első napjaiban országszerte kánikula, helyenként kifejezett hőség várható. A csúcsértékek nem egy helyen elérhetik a 37–39 fokot is. A napsütést csak időnként zavarják meg gomolyfelhők, de csapadék nem valószínű – mondta a meteorológus.

Előfordulhat levertség, fejfájás, migrén, a szédülésnek is lehetnek légköri okai. A reakcióidő továbbra is hosszabb lesz a megszokottnál. Erősödhetnek a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők panaszai – írja honlapján az OMSZ.

Jövő szerdától már egyre több felé megnövekedhet a felhőzet. Szerdán elsősorban északon és nyugaton szórványosan, csütörtökön pedig az ország több pontján előfordulhat záporeső, zivatar.  Ezzel együtt a hét közepétől néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet, de még így is a sokévi átlagnál melegebb időre van kilátás, az éjszakák is igen enyhék lesznek – tette hozzá Jenki Szilvia.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a várható hőség miatt péntekre már tíz megyére – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest –, valamint a főváros területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

A csalánfélék, illetve a főváros környékén a pázsitfűfélék virágporának koncentrációja közepes szintet ért el. Alacsony koncentrációban van jelen a levegőben az útifű, a szelídgesztenye, a libatopfélék, a hárs, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora. Egyes allergén gombák koncentrációja azonban elérte a nagyon magas szintet.

Forrás: MTI,OMSZ