Ezt kellett tudni töriből + Videó

LM

2012. május 9., szerda 11:54, frissítve: szerda 20:57

A reformkor, a kiegyezés, valamint a magyarországi kisebbségek helyzete és IV. Béla uralkodása is témakör a középszintű történelem érettségi vizsga második, esszéfeladatokból álló részében az eduline.hu oktatási portál információi szerint. Hivatalos tájékoztatást az Oktatási Hivatal (OH) a vizsgák után, kora délután ad a tételekről.
A tárgyból középszinten 1291 helyszínen 82 814 diák, emelt szinten 124 helyszínen 6897 vizsgázó ad számot tudásáról. Bővebben>>>

A portál úgy tudja, hogy az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc, a trianoni döntés, Mária Terézia, valamint a Rákosi- és a Kádár-korszak is szerepel az idei középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokat tartalmazó részében. Vannak olyan kérdések, amelyekre a Rákosi- és a Kádár-korszak viccei, valamint korabeli plakátok alapján kell válaszolni.

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart és két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő és a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és azok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatja. Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces és szintén két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő és szöveges (kifejtendő) feladatokból.


Az írásbeli feladatsorokat 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja. Vizsgázónként közép- és emelt szinten is szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, erről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény ad.

Az idén az oktatási kormányzat adatai szerint mintegy 137 600-an tesznek érettségit, ebből a keddi matekon 1281 helyszínen 86 386 diák volt érintett középszinten, a nehezített verziót pedig 3720 vizsgázó választotta. Az oktatási államtitkárság korábbi közlése szerint matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német és szerb nyelven is volt tudásáról számot adó diák. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból érettségiztek a végzős diákok. Csütörtökön az angol, pénteken a német lesz terítéken, ezt követően a továbbtanulás szempontjából kevésbé népszerű tantárgyak következnek.

Forrás: MTI