Az Európai Bizottság sajtószolgálata péntek este az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye megkapta a magyar kormány válaszait a két folyamatban lévő uniós kötelezettségszegési eljárás – a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége – tárgyában.

A kormány részletesen tájékoztatta a bizottságot a már bejelentett, folyamatban lévő, illetve tervezett jogalkotási lépésekről, melyek érdemben választ adnak az Európai Bizottság és az Európa Tanács Velencei Bizottságának észrevételeire.

A kormány bízik benne, hogy e jogalkotási kezdeményezései, illetve az átadott kiegészítő tájékoztatás megfelelő alapul szolgál ahhoz, hogy a bizottság a szóban forgó eljárásokat lezárja.

Úgy vélik: immár nem lehet akadálya annak, hogy Magyarország belátható időn belül megkezdje a hiteltárgyalásokat az Európai Unióval és az IMF-fel.

Tárgyilagos mérlegelés

A tények tárgyilagos mérlegelését szorgalmazta a legtöbb hozzászóló az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságának (LIBE) hétfői, brüsszeli ülésén, amelyen most első alkalommal folytattak eszmecserét a Magyarországról készítendő EP-jelentésről. A kijelölt jelentéstevő, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő a vitát összegezve kiemelte: a vizsgálódás nem Magyarország „célba vételére” irányul, hanem a közös uniós jogok és értékek védelmére, annak áttekintésére, hogy veszélybe kerültek-e ezek a jogok és értékek. Bővebben>>>

Az Európai Parlament február 16-án megszavazta a Magyarországot elítélő baloldali határozattervezetet. Azóta döntöttek az uniós pénzügyminiszterek a magyar kohéziós pénzek befagyasztásáról. A hazánkat ért támadásokkal kapcsolatban Eckart von Klaeden német államminiszter úgy vélekedett: a sajtó tudatos félreértésekkel le akarja járatni a magyar kormányt.