Ezzel lezárulnak a hazánk elleni eljárások?

WA

2012. március 30., péntek 19:24, frissítve: péntek 22:37

A kormány pénteken – határidő előtt – átadta az Európai Bizottságnak a két, folyamatban lévő kiemelt kötelezettségszegési eljárás (bírák nyugdíjazása, adatvédelmi hatóság függetlensége) tárgyában, valamint két további, párhuzamosan vizsgált kérdésben (a Magyar Nemzeti Bank és az igazságszolgáltatás függetlensége) készített hivatalos válaszát.
Az Európai Bizottság sajtószolgálata péntek este az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye megkapta a magyar kormány válaszait a két folyamatban lévő uniós kötelezettségszegési eljárás – a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége – tárgyában.

A kormány részletesen tájékoztatta a bizottságot a már bejelentett, folyamatban lévő, illetve tervezett jogalkotási lépésekről, melyek érdemben választ adnak az Európai Bizottság és az Európa Tanács Velencei Bizottságának észrevételeire.

A kormány bízik benne, hogy e jogalkotási kezdeményezései, illetve az átadott kiegészítő tájékoztatás megfelelő alapul szolgál ahhoz, hogy a bizottság a szóban forgó eljárásokat lezárja.

Úgy vélik: immár nem lehet akadálya annak, hogy Magyarország belátható időn belül megkezdje a hiteltárgyalásokat az Európai Unióval és az IMF-fel.

Tárgyilagos mérlegelés

A tények tárgyilagos mérlegelését szorgalmazta a legtöbb hozzászóló az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságának (LIBE) hétfői, brüsszeli ülésén, amelyen most első alkalommal folytattak eszmecserét a Magyarországról készítendő EP-jelentésről. A kijelölt jelentéstevő, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő a vitát összegezve kiemelte: a vizsgálódás nem Magyarország „célba vételére” irányul, hanem a közös uniós jogok és értékek védelmére, annak áttekintésére, hogy veszélybe kerültek-e ezek a jogok és értékek. Bővebben>>>

Az Európai Parlament február 16-án megszavazta a Magyarországot elítélő baloldali határozattervezetet. Azóta döntöttek az uniós pénzügyminiszterek a magyar kohéziós pénzek befagyasztásáról. A hazánkat ért támadásokkal kapcsolatban Eckart von Klaeden német államminiszter úgy vélekedett: a sajtó tudatos félreértésekkel le akarja járatni a magyar kormányt.

Forrás: MTI