A Facebook-összefogás buktathatja le a pécsi gyilkost

WA, tt

2012. július 13., péntek 12:20, frissítve: szombat 12:00

Az MNO úgy értesült, elképzelhető, hogy a Facebookon indult összefogás buktathatja le a pécsi pszichológusnő gyilkosát.

Az mno.hu úgy tudja, feltételezhető, hogy a Bándy Kata eltűnését követő, Facebookon indult és közben országossá növekedett összefogástól megijedt az elkövető, és gyorsan megpróbált megszabadulni a holttesttől. Ez alatt számos értékes nyomot szolgáltathatott a rendőrség számára. Erre utalhat az is, hogy Blikk-információ szerint a rendőrség már talált az elkövető azonosítására alkalmas bűnjelet, és egy ipari kamera is rögzíthette az elkövető kocsiját.

Bándy Kata eltűnésének és a holttest megtalálásának helyszíne között 500 méter a távolság, melyet szinte lehetetlen feltűnés nélkül gyalog megtenni egy ellenálló vagy magatehetetlen fiatal nővel. A legvalószínűbb így az, hogy a tettes máshol végzett a pszichológussal, és autóval vitte a Délibáb utcai erdős területre. Ehhez viszont el kellett haladnia a étterem mellett, melynek ipari kamerái rögzíthették a gépkocsit. A rendőrség lefoglalta a felvételeket – írja a Blikk.

Több egykori nyomozót is felkért az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) arra, hogy tanácsadóként segítsék a holtan talált rendőrségi pszichológus gyilkosának felkutatását - írta több hírportál is pénteken. Az egyik fékért nyomozó, Kovács Lajos a hir24 internetes újságnak azt mondta, vélhetően nem „egyalkalmas” bűnözőről van szó, szerinte a gyilkos a támadás helyszínének közelében él. A nyugalmazott nyomozó biztos abban, hogy „előbb vagy utóbb, de elkapják a tettest”. Hozzátette: a rendőröknek számba kell venniük, milyen hasonló bűncselekmények történtek a városban, akár évekkel ezelőtt. Ellenőrizni kell, hogy ki követte el ezeket, esetleg van-e olyan személy, aki nemrégiben szabadult, és szóba jöhet mint elkövető - közölte Kovács Lajos.

Megvan a DNS-minta?

A Dunántúli Napló információi szerint a helyszínelés, illetve az orvos szakértői vizsgálatok során találtak olyan anyagmaradványokat, amelyekből DNS-mintát sikerült nyerni: ez alkalmas lehet a tettes azonosítására.

Közel a végkifejlet?

A lap úgy tudja, visszarendelték a Balatonról Pécsre a Készenléti Ügyeleti Szolgálatot – ez akár jelentheti azt is, hogy közel jár a rendőrség a gyilkos azonosításához, s ezért van szükség a század jelenlétére, de azt is, hogy az adatgyűjtéshez kell a nagyobb létszám. A Hír TV helyszíni tudósítója szerint 80-100 készenléti szolgálatban lévő rendőrről van szó, akik jelenleg a pécsi Rendészeti Igazgatóságon várnak bevetésre.

A Bama.hu arról is beszámolt, hogy a nyomozás segítésére csütörtökön Pécsre érkezett ismert nyomozó, Kovács Lajos és kollégái visszatértek Budapestre – ez is azt támasztja alá, hogy a nyomozás a végéhez közeledik. Kovács Lajos Dunántúli Naplónak nyilatkozva közölte, megítélése szerint jól halad az ügy felgöngyölítése, és meglesz a tettes. A Hír TV  munkatársa úgy értesült, hogy a fővárosi nyomozók egynapos szakmai konzultációra érkeztek az üggyel kapcsolatban Pécsre.

Az mno.hu úgy tudja, a rendőrök csütörtök dél körülre már elhagyták a helyszínt, ami szintén utalhat arra, hogy már komoly gyanúsítottjuk van az ügyben.

Megtörtént a boncolás

Pécsma.hu információi szerint, megtörtént a lány holttestének boncolása, az eredmények is megvannak. Jelenleg a laborvizsgálatokra várnak, és néhány kiegészítő vizsgálatot végeznek.

Mikor ölte meg?

A Hír Televízió Rájátszás című műsorában Végh József kriminálpszichológust kérdezték Bándy Kata meggyilkolásával kapcsolatban. Miután a lányt három napig nem találták, és a gyilkosságot nagy valószínűséggel nem ott követték el, ahonnan a holttest előkerült, az is elképzelhető, hogy az elkövető magához csalta Bándy Katát, és akár több napig fogva is tarthatta – vélekedett a kriminálpszichológus. A Blikk ezzel szemben úgy értesült, a gyilkosságot már vasárnap hajnalban 4 és 5 között elkövették.

A kriminálpszichológus arról is beszélt, hogy ugyan nem zárható ki az összefüggés a lány foglalkozása és a gyilkosság között, de ő nem tartja valószínűnek. Véleménye szerint Bándy Kata legalább látásból ismerte az elkövetőt, aki feltételezhetően már korábban kinézte áldozatát, és bevárta őt a hazafelé vezető úton.

Nyomoznak a civilek

Az mno.hu helyi forrásból úgy értesült, Pécsen nyomozásba kezdtek a civilek is. Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, találtak is egy lakcímkártyát a helyszínen. Felajánlásokat is gyűjtenek a nyomravezetői díjra, hogy minél hamarabb meglegyen az elkövető.

Egész Pécset megrázta

A Bama.hu csütörtökön számolt be arról, hogy a 25 éves rendőrségi pszichológust meztelenül találták meg a Ledina étterem közelében szerda délután. A fiatal lányt megfojtották, és feltehetőleg nem ott, ahol megtalálták. A Pécsma.hu meg nem erősített információkra hivatkozva azt írta, Bándy Katát halála előtt durván bántalmazták. A bűncselekmény egész Pécset megrázta.

Ismert, Hatala József országos rendőrfőkapitány egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel szerdán annak, aki segít kézre keríteni Bándy Kata gyilkosát.

Forrás: MNO, Hír TV