Falfestmények lephetik el Erzsébetvárost

Lóska Márton, 2012. december 16., 17:00, frissítve: 17:18
Erzsébetváros grafittiseket vet be a kerület lakói és a turisták kedélyállapotának javításáért. A 2013-ban induló projektnek köszönhetően több lepukkant fal válhat műalkotássá.

Az önkormányzatokról nem igazán a fiatalos lendület jut az ember eszébe; vég nélküli várakozás, valamint sárgás, kávéfoltos szocreál asztalok és Symphonián edződött női hangok derengenek fel. És ez még a jobbik eset, hiszen ha Erzsébetvárost is hozzáadjuk a képlethez, akkor már – a gyanú szerint – elkótyavetyélt paloták és Hunvald autóparkja ugrik be. Ezzel szemben a VII. kerület jelenlegi vezetése igazán laza, sőt, mondjuk ki: trendi tettre készül.

Bűzös vizet a turistára!

Ha szeretnénk, ha nem, Béccsel, Prágával és Pozsonnyal kell székesfővárosunknak versenyeznie a turisták kegyeiért is, akik – talán nem merészség kijelenteni – némi „századfordulós” romantikáért hajlandóak kinyitni pénztárcájukat, s eurójukat, rubeljüket, dollárjukat stb. költeni. Budapest rendelkezik a megfelelő alapokkal, de az elmúlt negyven plusz húsz év nem igazán a világvárosi jövő irányába mutatott. Elég olyan, gyöngyszemből szégyenfolttá sorvadt komplexumokra gondolni, mint a Rudas fürdő és a Várkert, de ide vehetjük – visszaugorva a fent említett kerületbe – a Hungária fürdő szecessziós palotáját is, ami magánpénzből menekült meg. A komplexum felújításáról és történetéről bővebben a hotel honlapján olvashatunk. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a fürdő látogatása nem korlátozódik a szálloda lakóira, bármely pösti halandó beszambázhat, és élvezheti a bűzös víz jótékony hatását.)

A gyöngyszem fényezgetése során a fejlesztők egy szűnni nem akaró szépséghibával voltak kénytelenek szembesülni egy tűzfal formájában, melyet még a futónövények sem voltak hajlandóak befedni. Ekkor jött az ötlet, hogy a takargatás helyett inkább ráirányítják a reflektorfényt; felkérték a hazai faldekoráció neves képviselőit: a Neopaint csoportot egy kis múltba révedésre. Az urak a Rákóczi hídnál a Nemzet Színészeit vitték falra, valamint a Király utcai játszóteret is ők szépítették meg.

Annós motívumok a Continental Hotel üvegében
„Annós” motívumok a Continental Hotel üvegében
Fotó: neopaint.hu


A kerület vezetői már a tűzfal átadásakor érezni engedték, hogy „this is the beginning of a beautiful friendship”, mikor a végeredményt méltatták. A nagy egymásra találás gyümölcseként a kerület belvárosi szakaszának több lepukkant fala kaphat új arculatot. Az alkotások tematikája a kerület körül fog mozogni, az „annós” képeken túl formabontóbb munkák is helyet kaphatnak, de Karinthy és Jókai is a kerület szülötte, így nagyjaink is helyet kaphatnak a falakon – vázolta a Neopaint Works elképzeléseit a csoport vezetője, Jankovits Barnabás.

A neopaintes fiúk már kilenc helyszínt kinéztek maguknak; többek között a Kis Diófa, Nagy Diófa, a Dob és az Akácfa utcát vennék kezelésbe. Ugyanakkor Juhász Gábor az mno.hu-nak, politikushoz méltóan, már óvatosabban fogalmazott. Az alpolgármester megerősítette, hogy a szándék megvan, de pontos számot még nem mondott, hiszen a költségvetésük alakulása azért némi befolyással bír az ügymenetre. Ugyanakkor kiemelte: szeretnének szponzorokat találni a falaknak, magyarán magántőkét bevonni.

Vannak lehetőségek a VII. kerületben
Vannak még lehetőségek a VII. kerületben
Fotó: neopaint.hu


A legtöbb megszépülésre váró fal részben önkormányzati tulajdonban van, így papírtologatás annyira nem hátráltatja a munkát. De „a lakókkal egyeztetve” magántulajdonban lévő felületek is megszépülhetnek, hiszen a helyiek „meleg szívvel” veszik az ilyen jellegű kezdeményezéseket – erősítette meg Juhász Gábor.

Önkormányzati segítséggel egy olyan „buenos airesicummal” gazdagodhat Budapest, mely hosszú távon tovább segítheti a helyiek hangulatának javítását, újabb külföldi látogatók pénztárcáját nyithatja meg. Az argentin fővárosban külön iparág épült az utcai művészetre, faltól falig vezetgetik a külföldieket, akik jó pénzért a művészekkel is társaloghatnak. A tudatosan támogatott jelenségnek köszönhetően olyan orgánumok csináltak reklámot a világvárosnak, mint a The New York Times és a BBC. A helyben lakók több szinten profitáltak a művészek ténykedéséből, hiszen olyan környékekből sikerült turistalátványosságot fabrikálni, amelyek korábban a bűn melegágyának számítottak.

Látványterv címerrel
Látványterv címerrel
Fotó: neopaint.hu
Forrás: MNO
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
Egy valódi nemzeti ügy
György Zsombor
Az ügynökkérdés nem egyszerű felidézése a poros múltnak, hanem máig velünk élő komoly erkölcsi, társadalmi és politikai ügy.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása