Fellebbezés: a Malnak gondja van a határidővel

PR

2012. május 25., péntek 18:50

Fellebbezést nyújtott be a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a Veszprémi Bányakapitányság hétfői határozata ellen, amelyben a cégnek öt napot adtak a vörösiszap kiporzásának megszüntetésére – közölte Káldi Zoltán bányakapitány pénteken az MTI-vel.
A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője pénteken azt mondta, nem a száraztechnológia, hanem a tározók fedetlensége okozza a legnagyobb gondot Kolontár külterületén.

A Veszprémi Bányakapitányság május 21-én határozatban kötelezte az Ajkai Timföldgyárat arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását. Káldi Zoltán pénteki közlése szerint a cég a fellebbezés mellett egy további kérelmet is előterjesztett: ebben azt kezdeményezte, hogy hosszabbítsák meg a bányakapitányság korábbi, szintén a kiporzás megszüntetésére vonatkozó határozatának május 27-én, vasárnap lejáró határidejét.

A kérelmekről a bányafelügyelet döntést a jövő szerdai helyszíni ellenőrzést követően hoz, amely kiterjed a többi között a Mal Zrt.-nek a hatóság egyéb határozataiban előírt kötelezettségeinek ellenőrzésére is – írta Káldi Zoltán. A Mal Zrt. vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán az MTI megkeresésére hétfőn azt közölte, teljesíthetetlen az ötnapos határidő. Hozzátette: nem áll rendelkezésre a hatóságok által engedélyezett és bevizsgált technológia az átszakadt X-es tározó lefedésére, azt még ki kell kísérletezni. A IX-es tározó előírások szerinti lefedésével 90 százalékban végeztek.

Áldatlan állapotok

Mint azt megírtuk, Illés Zoltán szakállamtitkár szerint a bányakapitányság helyesen és szakszerűen járt el, amikor hétfőn kötelezte a vállalatot, hogy öt nap alatt fedje be a Devecser és Kolontár települést kiporzással veszélyeztető, vörösiszapot tartalmazó 9-es és 10-es kazettát. A környéken áldatlan állapotok alakultak ki a porvihar miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el az ügyben.

Kiporzás
Kiporzás
Fotó: MTI

Illés szerdán azt mondta, ha a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. nem tesz eleget a bányakapitányság felszólításának és nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók kiporzását, akkor az állam végső esetben akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel , több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Forrás: MTI