Magyarország nem fogad el bármit + Videó

Németh Tamás

2012. április 25., szerda 22:12, frissítve: szerda 22:16

Egyértelművé vált, hogy azok az álláspontok, amiket Magyarország felsorakoztatott, helytállóak, és hazánk nagyon közel van a megállapodáshoz – közölte Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Hír Televízió Rájátszás című műsorában.

Az áttörés megtörtént, az összefogásnak és az Európai Bizottságnak eljuttatott megfelelő válaszoknak köszönhetően megállapodás közeli állapotba került hazánk – kezdte Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a Rájátszásban. Az elmúlt két-három hétben egyértelművé vált, hogy azok az álláspontok, amiket Magyarország felsorakoztatott, helytállóak, hozzátéve: bebizonyosodott, hogy a kettős mérce nem mehet tovább. Fellegi hangsúlyozta, hogy a tárgyalások pontos menetrendje a következő napokban dől el.


Azzal kapcsolatban, hogy az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul, a miniszter elmondta, Magyarország kész megvédeni álláspontját a bíróság előtt. Kifejtette: maga a tárgyalási folyamat teljes mértékben elkülönül attól, hogy mik kerülnek az Európai Bíróság elé. „Ez egy külön csatorna” – hangsúlyozta.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter Budapesten tartott sajtótájékoztatót. Fellegi akkor elmondta, a hitelkeret nagyságáról a tárgyalóasztalnál lehet megállapodni, amely az egyeztetések témája lesz. A tárgyalások kezdetével és időpontjával kapcsolatban még nem adott tájékoztatást a politikus, de bejelentette, hogy a kormány ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez.

Fellegi felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nyitott azoknak a kérdéseknek a megvitatására is, amelyek nem voltak aktuálisak a tárgyalások megkezdéséhez. „A megfelelő kompromisszum megkötése a cél” – szögezte le a tárca nélküli miniszter a Hír Televízióban.

„A tárgyalásoknak nem volt előfeltétele a terv, fontos lépés volt, de attól függetlenül” – mondta el Fellegi azzal kapcsolatban, hogy a kormány elküldte hétfőn Brüsszelbe a Széll Kálmán-terv 2.0 programját, amelynek része a konvergenciaprogram és a Nemzeti reform program is. „Rögzített határidőre, a tárgyalásoktól függetlenül is el kell készíteni ezeket a terveket – fogalmazott. Az már más kérdés, hogy a két dolog – a tárgyalások és a program elküldése – most valóban összetalálkozik – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány milyen jellegű csomagról kíván tárgyalni majd a Nemzetközi Valutaalappal, Fellegi azt mondta, egy elővigyázatossági csomag lenne optimális, de valóban szó van egy elővigyázatossági elemekre épülő, készenléti hitelkeretről is. Mint mondta: az elővigyázatossági hitelkeret feltételrendszeréről még nem kezdtek tárgyalni. „Az egész folyamat legfontosabb része, hogy a felek készen állnak rá” – tette hozzá. Kitért arra is: ez egy politikai kérdés, amelyben azt lehet mondani, Magyarország bármiről kész tárgyalni, ugyanakkor nem fogad el bármit. Fellegi Tamás a Rájátszásban fontosnak vélte annak tisztázását, hogy milyen feltételek mellett mi fogadható el.

„Teljesen egyértelmű, hogy az előtárgyalási szakaszban az általánostól eltérő feltételek hangzottak el Magyarországgal szemben – emelte ki, hozzátéve: „a volt vagy valós sérelmek tetten érthetőek.”  Szerinte egy ország hitelképessége valóban politikai feltételekhez van kötve, ugyanakkor – ahogyan Fellegi fogalmazott – fontos szétválasztani a szereplőket. Felhívta rá a figyelmet, hogy arra kell koncentrálni, amit Magyarország vállalt – és amit be is fog tartani –, az úgynevezett teljes „goodwill” mellett minden kérdést megvitatni. Magyarország ma egy védőhálót kíván maga köré, ez jelent garanciát a nemzetközi pénzpiacoknak arra, hogy itt a befektetők pénze biztonságban van – folytatta Fellegi.

A Hír Televízió azon kérdésére, hogy mennyire lehet tartós a Magyarország körül kialakult pozitív üzleti hangulat vagy a forint rekordnagyságú erősödése, Fellegi azt mondta, a tárgyalásokon öt fél vesz részt (EKB, EU, IMF, MNB és a kormány), amely nagy kockázattal jár. Ha „értelmes” összeget foglal magába a védőháló, a pénzpiacok megnyugszanak, de ha túl magas, az negatív hatásokkal járhat.

Arra a kérdésre, hogy Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár is részt vesz-e majd a tárgyasokon Fellegi úgy felelt, a kormány kezében van, hogy ki milyen pozícióból, milyen stallumból folytat majd tárgyalásokat.

Ismert, az Európai Bizottság szóvivője szerdán bejelentette, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról. Elmondása szerint a testület döntést hozott a Magyarországgal szemben indított három kötelezettségszegési eljárás ügyében. A Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor keddi ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják az eljárást. Ennek hatására szárnyalni kezdett a forint, és mint hírportálunk arról beszámolt, egy forintra közelítette meg idei árfolyamcsúcsát: kora délután 286,57 forinton is jegyezték az eurót. Az elemezők a szerdai nap folyamán pedig arról beszéltek, akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége. „Máris megy a telefonhívás Washingtonba”, s az IMF és az EU tárgyalói feltehetően a következő két hétben Budapestre utaznak – fogalmazott elsők között Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója. A magyar elemzők szerint ha Brüsszel nem emel kifogást a Széll Kálmán-terv 2.0 programmal szemben, akkor az IMF is el fogja fogadni.

Forrás: Hír TV,MNO