Felmondott a Táfelspicc rovatvezetője

MNO

2017. március 20., hétfő 13:40, frissítve: hétfő 21:14

Felmondott Zirig Árpád, az Origo Táfelspicc rovatának vezetője, és további két szerző is – a rovat viszont nem szűnik meg.

Hivatalosan is beadta felmondását Zirig Árpád, az Origo Táfelspicc rovatának vezetője – erről az újságíró tájékoztatta lapunkat. Indokként azt említette, hogy más szakmai kihívásokat keres, és több energiát fordítana saját vállalkozására.

Zirig Árpád 2014 tavaszától dolgozott az Origo gasztrorovatánál, majd – miután a Malackaraj blogot is vezető Péter Anna búcsúzott a portáltól – átvette a Táfel irányítását. Információink szerint nemcsak Zirig hagyja el a másfél év alatt teljesen átalakított és kormánypártivá tett Origót, de Kádár Mónika állandó munkatárs és Nábelek Zsófia külsős szerző is máshol folytatja majd a munkát.

A rovat ettől még nem szűnik meg, hiszen több gasztroszerző még marad az Origónál. A felmondások ugyanakkor nem előzmény nélküliek: március 3-án betelt a pohár a Techrovat újságíróinál és vezetőjénél, március 14-én pedig megszűnt a portál (vezetésében és szellemiségében független) kulturális aloldala, az Unikornis is.

Az eseményeknek az adott lökést, hogy március elején szabályos kirúgási hullám indult az Origónál: korábban is távoztak szerzők a portáltól, de ekkor egyszerre hét újságírót és szerkesztőt bocsátottak el minden előzmény nélkül, olyan szerzőket, akik még a Száraz Istvánhoz köthető vezetés előtt érkeztek a céghez.  

Mennie kellett például a a hírturnusvezetőnek és Mártha Bence sportújságírónak is, aki később dühödt hangvételű nyílt levélben borította ki a portál szennyesét. A kirúgásokat intéző hr-esek gazdasági okokkal indokolták az elbocsátásokat – aminek némileg ellentmondott, hogy a kirúgásokkal egy időben már új álláskeresőket interjúztattak a szerkesztőségben. Gábor László hírfőszerkesztő ugyanakkor arról beszélt, hogy nem akarnak patetikus vitákat, együttműködő csapattal szeretnének dolgozni a későbbiekben.