Felmondtak a NeoFM munkatársai

LM

2012. augusztus 7., kedd 05:29, frissítve: kedd 13:17

Hétfőn azonnali hatállyal felmondtak a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. alkalmazottai az elmaradt munkabérek, az új tulajdonos teremtette kilátástalan helyzet és szakmai jövőképe miatt. Az FM1 Zrt. vezérigazgatója viszont azt hangsúlyozta: a bértartozás nem az új tulajdonos adóssága, mert korábban keletkezett.

A tulajdonos célja a rádió működtetése, igaz a jelenlegi kétségkívül patthelyzet – így reagált a Magyar Nemzetnek a NeoFM munkavállalóinak felmondására Németh Tibor, a rádiót működtető FM1 Zrt. néhány hete kinevezett vezérigazgatója. Hozzátette: a dolgozók hétfő reggel elektronikus levélben értesítették döntésükről. Az új vezérigazgató a kritikus helyzetben terveiről nem tudott nyilatkozni, s a tulajdonos erre nem is hatalmazta fel. Későbbre ígért tájékoztatót.

Miként került Németh a rádió élére? A Magyar Nemzet e kérdésére a vezérigazgató úgy válaszolt: korábban munkakapcsolatban állt Medveczky Mihállyal, aki nemrég egy forintért vette meg az állítólag amerikai befektetőket maga mögött tudó Dr. M-MEDIA ügyvezetőjeként a rádiót működtető FM1-et. (A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján található, az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, tízmilliót meghaladó adótartozású magánszemélyek listáján a 2012. március 31-ei állapot szerint szerepel Medveczky Mihály és felesége.) Medveczky a korábbi gyümölcsöző együttműködés után kérte fel erre a feladatra.

Nem sugároz a rádió

Nem sugároz adást kedd reggel a NeoFM, a rádiócsatorna budapesti, 100,8 megahertzes frekvenciáján semmi nem hallható. (MTI)

Németh Tibor a rádióban eddig végzett munkájáról, múltjáról sem nyilatkozott. Közölte, nem érdemes firtatni, hiszen nem az ő személye a kulcskérdés, mivel nem befektető, s nincs döntéshozói helyzetben. (A cégbíróságnál őt jelentették be mint vezető tisztségviselőt, ám a cégbíróság még nem jegyezte ellen a dokumentumot.) Némethről az interneten hozzáférhető cégadatbázisban is kevés adat található. A zalaegerszegi férfi neve az alkotó- és előadó-művészettel foglalkozó, 2004-ben felszámolt Yeti Produkciós Bt.-ben bukkan fel beltagként.

A NeoFM rádiót működtető FM1 Zrt. a július közepén esedékes médiaszolgáltatási díját sem fizette be, így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa újabb 150 millió forintos követelés nyilvántartásba vételét kérte a céggel szemben folyamatban lévő csődeljárásban. A lépéssel már 770 millió forintra emelkedett a vállalkozás tartozása, ebből 740 millió forintot elmaradt médiaszolgáltatási díj, 6 milliót frekvenciadíj tesz ki, és 23 millió forintra rúg a kiszabott bírság és kötbér. A csődeljárásban az NMHH a legújabb, 150 milliós követeléssel már összesen 770 millió forintos hitelezői igénybejelentéssel élt, amelynek nyilvántartásba vételét kérte az eljárást lefolytató vagyonfelügyelőtől. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján hozzáférhető nyilvános adatokból később arra is fény derült, hogy Medveczky Mihály, aki sokáig a NeoFM-ért küzdött, tízmillió forintot meghaladó tartozást halmozott fel.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Forrás: Magyar Nemzet