Felügyelőket kap több felsőoktatási intézmény

PR

2012. augusztus 9., csütörtök 19:18

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, több felsőoktatási intézménynél pedig költségvetési felügyelő lesz – az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormány az államháztartásról szóló törvény alapján rendelt ki költségvetési főfelügyelőt az ELTE-hez. Költségvetési felügyelő a Miskolci Egyetemnél, a Budapesti Gazdasági Főiskolánál, a Dunaújvárosi Főiskolánál, az Eötvös József Főiskolánál, a Nyíregyházi Főiskolánál, az Eszterházy Károly Főiskolánál működik majd. Szintén felügyelőt rendeltek ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ, Esztergomi Gyermekotthon, Általános iskola és Szakiskolához, a Károlyi István Gyermekközponthoz, a Magyar Országos Levéltárhoz.

A kabinet felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy az államháztartási törvény alapján gondoskodjon a költségvetési főfelügyelő és költségvetési felügyelők megbízásáról azzal, hogy a költségvetési források hatékonyabb felhasználása érdekében egy főfelügyelőnek vagy felügyelőnek kinevezett kormánytisztviselő egyidejűleg több intézménynél is elláthat felügyeleti tevékenységet. Az egyidejűleg kettő vagy több intézménynél felügyeleti tevékenységet ellátó felügyelőknek a nemzetgazdasági miniszter – külön mérlegelés nélkül – főfelügyelői feladatkör ellátására irányuló megbízást ad.

A határozat határidőként augusztus 31-ét jelöli meg.

Ismert, a felsőoktatási intézmények többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok részesedésének felülvizsgálatát és indokolt esetben megszüntetését javasolja az Állami Számvevőszék az emberi erőforrások miniszterének. Az ÁSZ szerint a felsőoktatási intézmények társaságokban való részesedésszerzései gazdasági számításokkal megalapozottan, kimutathatóan nem segítették eredményesebben a feladatellátást, mintha ez a saját szervezetükön belül történt volna.

Forrás: MTI