Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben azt írja: a 216 millió vény előállítására kiírt közbeszerzés során a döntőbizottság határozatában megállapította, hogy az Állami Nyomda Nyrt. ajánlatában benyújtott vények papír alapanyaga nem felelt meg az OEP által előírtaknak. A döntőbizottság ezzel megerősítette az egészségpénztár korábbi állítását, miszerint az Állami Nyomda Nyrt. nem az OEP által előírt, hanem egy rosszabb minőségű vényre tett ajánlatot.

Az MNO még március végén írt arról, hogy közbeszerzési vita miatt akadozik a vényellátás.

A döntőbizottság ezenfelül helybenhagyta az OEP döntését, mely szerint a Szenzor Kft. ajánlatát érvényesnek és alkalmasnak találta, „azaz nem vitatta, hogy az OEP döntése megalapozott volt a nyertes ajánlattevő kiválasztásának tekintetében” – tette hozzá.

Mindezek ellenére a döntőbizottság végül azt mondta ki, hogy az OEP-nek hiánypótlásra kellett volna kérnie az Állami Nyomda Nyrt.-t és csak a hiánypótlás eredménytelensége esetén lehetett volna érvénytelenné nyilvánítani az ajánlatát.
„Az OEP a határozat azon pontjai tekintetében, amelyekben elmarasztaló döntés született, bírósági felülvizsgálatot kezdeményez” – írta a főigazgató a közleményben.