Felvilágosítást tartanának a bíróságok

Kulcsár Anna

2012. július 20., péntek 21:01, frissítve: péntek 21:04

Tárgyalótermi viselkedési útmutató készül ügyfelek, vádlottak, tanúk részére – jelentette be pénteken egy háttérbeszélgetésen Hilbert Edit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese. A lényegre törő ismertetőt a bíróságok épületében kifüggesztik majd, de az is elképzelhető, hogy az idézéssel együtt megküldik a címzetteknek.

Az OBH azt szeretné, ha a bíróság elé járuló személyek előre tudnák, mire számíthatnak a tárgyalóteremben. Például: mikor léphetnek be, hová kell állniuk, mikor ülhetnek le, milyen okiratot kell felmutatniuk, milyen tájékoztatást várhatnak el az igazságszolgáltatástól. Az elnökhelyettes szerint a rövid iromány segíthetne eloszlatni azt a misztikumot, amely a bíróság tevékenységét most körülveszi, egyúttal gördülékenyebbé tehetné a jogászok munkáját, hiszen a tájékozott ügyféllel könnyebb kapcsolatot teremteni.

Kiderült: a bíráknak most küldik ki véleményezésre az útmutató szövegét, mert őket is szeretnék bevonni az új szokásrend kialakításába. Emellett arra készülnek, hogy a bíróság honlapján közzéteszik azokat a kérdéseket és válaszokat, amelyek a büntető-, a családi, a munkaügyi, a cégjogi és más ügyekben a leggyakrabban felvetődnek. A világhálón tájékoztatják például az érdeklődőket arról, hogy személyesen nem beszélhetnek az ügyükben a bíróval, ezt csak a bíróság címére küldött beadványban vagy a tárgyaláson tehetik meg. A beadványaikról viszont a másik fél is mindenkor értesül. Senkinek sem lehet olyan titka, amelyet csak a bíróval oszt meg.

Az OBH azt tervezi, hogy részt vesz a Sziget Fesztiválon. Az úgynevezett Sziget-bíróságon a fiatalok – hasonlókorú jogászok segítségével – megpróbálhatnak eligazodni a jogi útvesztőkben, különösen a munkaügyekről s a szerzői jogokról szerezhetnek információt. Kiderülhet számukra, mikor és hogyan lehet CD-ről jogszerűen másolatot készíteni, mi vár azokra, akik például 500 forintért árulják a legújabb filmeket. A látogatók megismerhetik a kábítószer-használat és a családon belüli erőszak jogi következményeit is.

Hilbert Edit úgy vélte: a jogi felvilágosítás elősegítené a bírósági döntések megértését, a bíróság munkájának jobb megismerését. Az OBH ezért tárgyalásokat kezdeményezett Hoffmann Rózsa államtitkárral, és azt javasolja, hogy a középiskolákban vezessék be a kötelező jogismereti oktatást. Előnyös lenne, ha a diákok tanulmányozhatnák az alaptörvényt és a fontosabb kódexeket.