Fintorog az ellenzék + Videó

TK, tt

2012. május 11., péntek 12:55, frissítve: péntek 15:18

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésére reagáltak az ellenzéki pártok, akik egyetértettek abban, hogy a kormányátalakítás elhibázott.

Az MSZP úgy reagált: a bejelentett kormányátalakítás elhibázott, helyette Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kellene távoznia. Horváth Csaba, a szocialisták alelnöke úgy fogalmazott: „amikor a fejétől bűzlik a hal, nem a farkát kell lecsapni, hanem a fejét”. Szerinte ennek hiányában csak „parasztvakításnak” értékelhető, hogy több, eddig is felelős tisztséget viselő fideszes politikus helyet cserél, ám ettől nem várható érdemi változás a kormányzati politikában.

Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást. Bővebben>>>

Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kabinet politikáját kellett volna átalakítani a kormányzás félidejében, a személycserék viszont csak Orbán Viktor hatalmi érdekeit szolgálják.

Arra a kérdésre, hogy miként fogadja az MSZP Varga Mihály felkérését a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások vezetésére, a szocialista politikus elmondta: a Fidesz alelnökét jó gazdaságpolitikusnak tartja, nem véletlen, hogy üzleti körök bizakodva fogadták a kinevezését, de szerinte illúzió azt hinni, hogy képes lesz változtatni a Matolcsy György miniszter fémjelezte gazdaságpolitikán vagy ellensúlyozni azt.

Az LMP szerint a kormányzati személyi változások azt mutatják, hogy a kabinet egyre gyorsuló tempóban száguld a rossz irányba. Jávor Benedek frakcióvezető budapesti sajtótájékoztatóján elhibázottnak nevezte a kormányátalakítást, és úgy fogalmazott, hogy most politikai verőemberek kerülnek pozícióba.


A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán Viktor által pénteken bejelentett kormányátalakítással semmi nem történt. Teljesen mindegy ugyanis, hogy ki lesz miniszter, illetve államtitkár, és a mostani átszervezés egyúttal az IMF-tárgyalások eddigi bukásának beismerése – fogalmaz az ellenzéki párt pénteki közleményében.

A Jobbik szerint a pénteken bejelentett kormányátalakítástól alapvető változás nem várható, nem személyi változásokra van most már szükség, mert önmagában ezek nem oldják meg az ország problémáit – jelentette ki Z. Kárpát Dániel budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt úgy látja: gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség, amelynek legfontosabb eleme az egykulcsos adórendszer eltörlése lenne, de a kormány ehelyett a most bejelentett változtatásokkal csak a jelenlegi sarcolásra és megszorításra alapuló politika folytatása mellett kötelezte el magát. Ráadásul a Jobbik szerint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió dönti el, hogy kit mennyire és milyen formában sarcoljon meg a magyar kormány – tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Forrás: MTI