Folytatódik az oszlopháború

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

2016. január 6., szerda 07:10, frissítve: szerda 09:19

Bár Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó is azzal fenyegetőzött, hogy a „karhatalom” segítségével fogják elbontatni a Mahir hirdetőoszlopait, a rendőrség egyik tegnap intézkedő képviselője közölte, „nem lép közbe, hacsak nem történik szabálysértés, ugyanis polgári peres eljárásról van szó”. Ettől függetlenül az oszlopháború tegnap is folytatódott, bár a Mahir embereinek több esetben sikerült megakadályozniuk a főváros szerintük jogellenes akcióját.

Méltatlan és megdöbbentő, hogy egy jogállamban utcai harcok döntsenek el egy kizárólag a bíróságra tartozó kérdést – közölte tegnap lapunkkal Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője azután, hogy a budapesti utcákon a Budapest Közút Zrt. ismét nekiesett a Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó cég oszlopainak. Az önkormányzati társaság akcióját a Mahir továbbra is jogellenesnek tartja, azután is, hogy három hét késéssel kézhez kapták a Fővárosi Törvényszék végzését arról, hogy elutasítják a reklámcégnek a bontás megakadályozását célzó, ideiglenes intézkedés iránti kérelmét. A bíróságon érdeklődésünkre megerősítették: a végzés nem jogerős, a Mahir az ellen 15 napon belül fellebbezhet.

Ez az a dokumentum, amelyet még senki sem látott, de a Faktor.hu portál már vasárnap ismertette, s amelyre Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) fővárosi tanácsnok is hivatkozott, amikor a rendőrség segítségét kérte a bontáshoz. Erre Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó „belbiztonsági kérdésnek” nevezte az oszlopok ügyét és karhatalmi segítséget ígért. Azonban tegnap a rendőrség elismerte illetéktelenségét, s az egyik belvárosi oszlopnál intézkedő egyenruhás az MNO.hu szerint közölte: „Nem lép közbe, hacsak nem történik szabálysértés, ugyanis polgári peres eljárásról van szó.”

Az oszlopbontók tegnap több esetben kudarcot vallottak, például a Szent István-bazilikánál. A Podmaniczky utcában sem jártak sikerrel, csak megrongálták a Mahir Cityposter tulajdonát. Mint ismeretes, a Fővárosi Törvényszéken hétfőn kezdődik a fővárosi önkormányzattal 2006-ban 25 évre kötött szerződés szeptemberi felmondásának érvénytelenítése miatti per.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.06.