Fordulat a tüntető gimnáziumoknál

MNO

2016. február 10., szerda 16:50, frissítve: szerda 17:39

A tüntető gimnáziumok nem fogadják el a február 9-én összeült köznevelési kerekasztalt. Ugyanis a több mint hétszáz iskola képviselői rendszerszintű változást, új közoktatási törvényt akarnak.

A Miskolci Herman Ottó Gimnázium, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Teleki Blanka Gimnázium képviselői közös levelükben arról értekeznek, hogy az oktatási kerekasztalon a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. Szerintük a megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően. A levél már csak azért is meglepő, mert a keddi tárgyaláson jelen volt a Herman Ottó Gimnázium igazgatója, Madarász Péter.

Ráadásul az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy eredményes volt a megbeszélés. Ezzel szemben a nyílt levélben már azt írják, hogy

„a kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat”.

Az országos tiltakozáshoz csatlakozók követelései:

  • A kormány mondja ki, hogy a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez;
  • Az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetéseket annak szakmai alapjaitól kezdjék el;
  • Az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6 százalékát az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében;
  • Az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék.

A Tanítanék Mozgalom ezért február 13-án ott lesz a Kossuth téren tartott tüntetésen, amit a Pedagógusok Szakszervezete hirdetett meg.