Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte: Budapesten ezen a napon mostanáig 1939-ben volt a legmelegebb, akkor 35,8 fok volt. Ehhez képest hétfőn Budapest belterületén 37,7 fokot mértek.

Hétfőn országszerte Pakson mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 39,7-et, így az 1905-ben mért augusztus 6-ai melegrekord nem dőlt meg.

Fotó: MTI


A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a hőséghullám hétfőn elérte a csúcsát. Kedden érkezik egy hidegfront, és a hét második felétől tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

Forróság: megdőlt a fővárosi melegrekord
Forróság: megdőlt a fővárosi melegrekord

Az országos tiszti főorvos múlt péntektől kedd éjfélig rendelte el a hőségriasztást.

Több riasztás

Mintegy 20 százalékkal több segélyhívás érkezett az Országos Mentőszolgálathoz hétfőn, a kánikula tetőzésének napján – közölte Győrfi Pál szóvivő hétfőn. A mentőszolgálat szóvivője elmondta: a délutáni órákig a fővárosban 300, országszerte mintegy 1700 riasztásuk volt. Becsléseik szerint ez a nap végére a fővárosban 500-ra, országosan nagyjából 2500-ra emelkedhet, ami körülbelül 20 százalékos esetszám-növekedést jelent.

Több súlyos közlekedési baleset is történt. Ezzel együtt a mentődolgozók beszámolói alapján a rosszullétekből volt érezhetően több. Volt, aki a buszmegállóban, utcán vagy vásárlás közben esett össze – mondta Győrfi Pál.

A szökőkutakba menekülnek

A budapesti Szabadság téren a hőmérő árnyékban 37–38 fokot mutatott – jelentette korábban a Hír TV tudósítója. A belvárosban sok ember vesz magához friss vizet az ivókutakból, vannak, akik a szökőkutakba is bemerészkednek, korosztálytól függetlenül.

Fotó: Beliczay László / MTI
Kutyameleg volt Telkiben is
Kutya meleg volt Telkiben is
Fotó: Kovács Attila / MTI