Gyökeresen megváltozhat a látássérültek ellátása

TK

2012. június 28., csütörtök 11:52

Becslések szerint évente négy-hatezer ember veszíti el látását Magyarországon, viszont csak töredékük veszi igénybe a szakszerű segítséget, az elemi rehabilitációt. Ez is gyökeresen megváltozhat, és nemcsak a felnőtt korukban látássérültté vált embertársaink hatékonyabb elérése, hanem a rehabilitáció minőségének javítása, a szolgáltatásban dolgozó civil szervezetek országos hálózattá fejlesztése és a rehabilitáció egységes módszertanának kialakítása is lehetővé válik. Az Új Széchenyi-tervnek köszönhetően az országos fejlesztés 2012 szeptembere és 2015. március vége között valósulhat meg – olvasható a Vakok Állami Intézetének (VÁI) sajtóközleményében.

A látássérültté vált személyek egyik napról a másikra segítségre szorulnak minden olyan egyszerű tevékenységben is, amelyet korábban egyedül végeztek. Sokan talán nem tudják, hogy léteznek olyan szervezetek, szolgáltatások, szakemberek, akik segíthetnek ezeket a technikákat újra elsajátítani. Az elemi rehabilitáció olyan szolgáltatás, amely szakszerű segítséget nyújt a látássérült személyek számára önmaguk ellátásának újratanulásában, az önálló közlekedés technikáinak elsajátításában, ezáltal a másokra való ráutaltság csökkentésében.

Ehhez adhat segítséget a Vakok Állami Intézetében tervezett fejlesztés, melynek keretében a felnőtt látássérült személyek látásvizsgálata és a komplex állapotfelmérése válik lehetővé továbbá az elemi rehabilitáció 12 megyében lesz könnyebben elérhető. A szolgáltatás keretében az általános szemészeti vizsgálat mellett a látássérült emberek az állapotuknak megfelelő speciális vizsgálatokon (részletes funkcionális látásvizsgálaton, mozgásállapot-felmérésen stb.), szociális munkással és pszichológussal történő konzultáción vehetnek részt – írja a VÁI.

Az elemi rehabilitáció működtetése olyan megyékben is megvalósul, ahol jelenleg nehezen érhető el a szolgáltatás. Ehhez ad segítséget az, hogy a civil szervezeteket a támogatás segítségével hálózattá lehet szervezni, és ezáltal már bejáratott rehabilitációs pontok is bekerülnek az országos hálózatba. Az új helyszínek kiválasztásánál is lényeges szempont lesz, hogy azok a látássérült személyek számára ismertek és a megyék távolabbi részéből is megközelíthetők legyenek.

A látássérült emberek elemi rehabilitációjának minősége csak úgy javítható, ha a rehabilitációban dolgozó szakemberek egységes továbbképzése is megvalósul, a külföldi szakirodalom elérhetővé válik, ha olyan módszertani központot lehet kialakítani, mely átadja a rehabilitációhoz szükséges egységes oktatási, módszertani anyagokat, sztenderdeket hoz létre, annak érdekében, hogy a rehabilitálandók az ország bármely pontján ugyanolyan minőségi gondoskodást kaphassanak – olvasható a közleményben.

Forrás: MNO