Az egy éven belül életbe lépő szabályozás több mint 7500 üzletet érint. A vevőknek a jövőben saját táskával kell indulniuk vásárolni, egyéb esetben 10 centért vásárolhatnak papírtáskát – írja a Los Angeles Times.

Az egyesült államokbeli városok közül elsőként San Francisco tiltotta be nagy élelmiszerüzleteiben a műanyag zacskókat. Los Angeles környékén tavaly július óta tilos az ingyen zacskó. Tucatnyi kisebb város és község követte a példát. Egy 2010-es próbálkozás, amely arra irányult, hogy Kalifornia teljes területén betiltsák a műanyag zacskókat, megbukott: előállítójuk ugyanis hatalmas reklámkampánnyal harcba szállt a tiltás ellen.

Vásárláskor az amerikai üzletekben általában ingyen műanyag zacskókat adnak a vevőknek. A környezetvédők igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ezzel hozzájárulnak a szeméthegyek felhalmozódásához és a tengerek műanyag szeméttel való elárasztásához. Los Angeles-i környezetvédők négy éve harcolnak a tilalomért. A cél érdekében ismert személyiségek, például Julia Louis-Dreyfus is bevetették magukat.