Gyurcsány: A politika nem elsőáldozó kislányoké

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. szeptember 15., szombat 21:40, frissítve: vasárnap 14:28

Hány napig éhségsztrájkolt valójában a DK-s csapat? Mit mondjon arra egy baloldali összefogáspárti, hogy Hajrá, Magyarország? Ellenzéki volt-e Gyurcsány 23 évvel ezelőtt? Kérdések, amelyek válasz nélkül maradtak az MSZP-t széthasító formáció MSZP által is támogatott szombati rendezvényén.

Nem nőtt fel a feladathoz a Demokratikus Koalíció szervezőbrigádja, pedig Gyurcsány mindent beleadott, hogy sikeres legyen a szombati szónoklat: duruzsolt, önkritikát gyakorolt, már-már gyónt, hergelt, s végül bejelentett. A tizedik sorban viszont már nem lehetett hallani, amit mond. Mielőtt kibogoznánk az eseményeket, tekerjük visszább a kazettát, mert a gyurcsányi politikai formáció éhségsztrájkját lezáró, az MSZP támogatását is bíró belvárosi eseményen volt olyan szónok is, aki nem tudta, hány napon át nem ettek.

Úgy ötezren

Négypontos követeléssel rukkolt elő az éhségsztrájkoló Gyurcsány Ferenc. Ezek szerint ősszel lesz élőlánc, demokratikus összeborulás és aláírásgyűjtés is.

Csapjunk a lovak közé: hogy körülbelül hányan voltak ott DK- és MSZP-szimpatizánsok, vegyünk eléggé maximális adatokat, nehogy szó érje a ház elejét. A Batthyány-örökmécsest övező terület mintegy 1800 négyzetméter, ami szellősen ugyan, de megtelt – jó fejek leszünk, nem vonjuk le belőle a színpad, a mécses, a fák, a bokrok és az eltakart zónák üres területét sem –, így négyzetméterenként három baloldalival számolva 5400-an jelenhettek meg szombat délután 3 órakor. De ez nagyon maximum, és ne felejtsük: nem csak DK-sok, MSZP-sek is.

Nem az a meglepő, hogy a DK és az MSZP összeborul, hanem hogy ezt a demokrácia védelmében teszik – reagált Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő az MSZP-elnök azon felszólítására, hogy vegyenek részt a pártból kivált gyurcsányi formáció szombat délutáni rendezvényén.

A beszédek előtt a Hold utca egyik házának felső emeletén megjelent egy „Hajrá, Magyarország!” feliratú zászló, amire a gyülekezet nem reagált túl egységesen („Öreg, gyere le!” kontra „Mi is ezt mondjuk!”), de hát a szólás szabadsága már csak ilyen. Aztán Gyurcsány Ferenc akármennyire is az összefogás rendezvényeként harangozta be a délutánt Kálmán Olgának péntek este (ugyanott jelentette be: nem lesz 2014-ben kormányfőjelölt), csak a DK órási logója volt látható a színpad mögött, az egyre barátibbnak mondott formációkat (Szolidaritás, 4K, Milla, MSZP, LMP) csak nyomokban tartalmazta az esemény. Akiket a tapsolók között viszont valóban, „három dében” láthattunk: Keller László, Szilvásy György, Lendvai Ildikó és Bauer Tamás.

„Prohászka gyűlölködő antiszemita volt”

Gyurcsány Ferenc hétfőn kezdett egyhetes éhségsztrájkba a Demokratikus Koalíció három másik tagjával a pesti Kossuth téren. A pártelnök ezt vasárnap késő este jelentette be a Parlament előtti téren, de a Magyar Nemzet erről már augusztusban értesült.

Vadai Ágnes színpadra penderülésének pillanatában volt, aki még egy második emeleti ablakot mosó hölgyet nézett integetőnek és tapsolt neki vissza, de aztán a honvédelmi szakpolitikus pengeéles szavai mindenkinek a lelke mélyéig hatoltak: „Magyarországot mérgezi az utcán masírozó náci söpredék”. Igen, valóban így kezdte Vadai, aki felszólította a katolikus papokat, hogy arról is beszéljenek, Prohászka gyűlölködő antiszemita volt. (Zárójel: a demonstrálókat a választási regisztráció elleni tiltakozásul trombitálták össze.)

Lendvai Ildikó a Gyurcsány-párt rendezvényén
Lendvai Ildikó a Gyurcsány-párt rendezvényén
Fotó: Marjai János / MTI


Egy egyetemista leány rövid gondolatfüzére után videóüzenetek következtek, ahol olyan gondolkodók féltették a demokráciát, mint Dobrev Klára, Vágó István, a Pa-Dö-Dö, Lendvai Ildikó és Jancsó Miklós.

Lesz még…

Aztán jöttek az „éhségsztárkodók”, akiket megasztáros döntősökként tapsoltak fel a színpadra. A DK-s kvartettet szavaival elsőként Molnár Csaba pártalelnök képviselte. Ő a fásultság és a félelem vasfüggönyét látja Magyarország körül, melynek áttörését volt hivatott elérni az általa hétnaposnak nevezett, de a naptár szerint valójában bő öt napig tartó sztrájk. Gyurcsány hű fegyverhordozója beszámolt arról is: az volt a legrosszabb az éhezésben, hogy átélhették azt, amit sokan nem önszántukból tesznek. Szemléletformáló tudásnak nevezte azt a sok beszélgetést, amit az elmúlt napokban a Kossuth téren emberekkel lefolytatott. Attól jött különösen lázba, amikor végül elmondhatta: erről beszél az egész világ az Egyesült Államoktól a Távol-Keletig.

Az éhségsztrájkolók
Az éhségsztrájkolók
Fotó: Marjai János / MTI


Taps, levonulás, Bródy-klip (Lesz még magyar köztársaság – Czeizel Endrével, Fischer Ivánnal, Konrád Györggyel, Galkó Balázzsal, Moór Mariannával, Mécs Imrével, Fiala Jánossal, Xantus Barbarával, Bornai Tiborral és Szanyi Tiborral).

Gyurcsány Európai Egyesült Államokat akar

Az MNO úgy tudja, Budaházy György is meglátogatta korábban az éhségsztrájkoló Gyurcsány Ferencet.

És Gyurcsány. A bukott kormányfő nem hitte volna, hogy a 22-23 évvel ezelőtt a köztársaságban reménykedők majd egy ilyen reményvesztetten sodródó országot látnak (ő akkortájt mintha a KISZ utódszervezetének lett volna prominense…). A bátorító blokkot így kezdte: „Maguké Magyarország, én egy vagyok maguk közül!”; „Ha a köztársaság politikusai nem tudnak megbirkózni a bajokkal, akkor maguk jönnek!”. Aztán jöttek a történelmi–ideológiai percek (Európa a zsidó–keresztény kultúrkör bölcsője), majd a hitvallás: „Hiszek az Európai Egyesült Államokban!”

A karmester
A karmester
Fotó: Marjai János / MTI


Amikor az őszödi beszéd ki tudja hányadik értelmezésébe belefogott, olyan tapsvihart gyártott az idősek kara, mely már számukra is érthetetlen kikacsintásokba lovalta a nagy szónokot: „Bírják még? Türelmesebbek, mint a képviselők, helyet cserélhetnének velük!” A figyelem visszaszerzéséhez kellett egy személyes mondat, miszerint nem azért lett politikus, mert autófényezőnek sokkal pocsékabb lenni.

Lázadás lesz Gyurcsány szerint

Gyurcsány igyekezett megvilágítani annak hátterét is, miért ellenzi a határon túliak szavazati jogát, illetve hogy miért tekinti a „kormány ellen szavazó bizonytalankodók” kizárásának a választási regisztrációt. Következményként meg is prófétálta: „Ez ellen az emberek fel fognak lázadni”. Mielőtt újabb hangulati elem következett volna („A politika nem elsőáldozó kislányok műfaja”), Formula–1-es pilótákat megszégyenítően kortyolt a felé nyújtott ásványvizes palackból.

Végül jött a négy követelés (LMP–MSZP–DK-bojkott a regisztrációra, aláírásgyűjtés a törvény ellen, közös október 23-ai ellenzéki ünneplés a Jobbik nélkül, élőlánc a Parlament köré a regisztráció megszavazásának napjára) és a Himnusz.

Forrás: MNO