Gyurcsány ismét összevissza beszélt

Kovács András

2012. május 8., kedd 11:40

Míg az ATV-nek adott interjújában a Rozs családdal való nagyon jó viszonyáról beszélt a plágiumgyanúba keveredett Gyurcsány Ferenc, addig a Demokratikus Koalíció elnöke Debreczeni József róla szóló könyvében vitákról és veszekedésekről nyilatkozott. A bukott miniszterelnök édesanyja szerint Rozs Beatrix szülei folyvást éreztették a fiával, hogy szegény családból jött.
Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt állította, 1984-ben azért a Balaton-felvidék szőlészetéről és borászatáról írt szakdolgozatot, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a témáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta a volt kormányfő állítását. A Hír TV április 29-én azt mutatta be: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik volt sógoráéval.

„A házban került a kezembe, nem kellett hozzá kutatni, nem olyan viszonyban voltunk. Mi egy nagyon emberi, nagyon jó viszonyban voltunk, nagyon jóban. Hogy nekem az anyósom adja-e a kezembe például, mert mondom, a csudába, most már szakdolgozatot kell írni, rohanni kell, mert ebből baj lesz. Hogy én magam találom-e meg, a Szabolcs a legkevésbé, mert én életemben talán öt napot beszéltem a Szabolccsal, mivel nagyon különböző emberek vagyunk, dacára annak, hogy sógorok voltunk. Én ezt Önnek nem tudom megmondani” – nyilatkozta múlt héten Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A plágiumgyanúba keveredett DK-elnök az anyóssal és a Rozs családdal való jó viszony kapcsán Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében úgy nyilatkozott: „Ez egy hosszú, majdnem ötéves diákszerelem, amelyben akkor már nagyon sok vitán vagyunk túl. És egyszer, amikor megint nagyon veszekszünk, és alighanem mindketten sajnáljuk a kapcsolatban benne levő négy évünket – azt gondoljuk, hogy ezt úgy kell rendbe tennünk, hogy összeházasodunk. Olyan ez, mint amikor egy romló házasságot úgy próbálnak rendbe hozni az emberek, hogy na jó, akkor legyen egy gyerek, az majd összeköt bennünket, és ezzel megoldódnak a gondok. A romló viszonyból tehát azzal próbálunk menekülni, hogy összeházasodunk.”

A Magyar Nemzet keddi száma arról írt, hogy a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak írt körlevelében arra kérte Gyurcsány Ferenc híveit, hogy küzdelme közepén ne hagyják őt cserben, és bízzanak benne. A volt kormányfő szerint az ellene indult „mocskos támadásoknak” nem lesz végük, és arra számít, hogy további dokumentumok is előkerülnek majd, de ő nem fog meghátrálni és folytatja küzdelmét.


Gyurcsány anyja állandó konfliktust látott

A bukott miniszterelnök szerint mindkettőjüknek a másik az első igazi szerelme, talán ezért is akarják mindenáron megmenteni ezt az egészet. „De nem sikerül, és két év múlva én vagyok az, aki a válást erőlteti. Elmondom, hogy nem tudok maradni, hogy nem tudok tovább itt lakni. Fiatalok vagyunk. Nincs gyerek, nincs közös vagyon, én egy utazótáskával és egy kicsike teflonserpenyővel hagyom ott azt a lakást, amit a Bea édesanyja vett.”

A házaspár előbb a kollégiumban kapott közös szobát, majd a feleség családja által vásárolt kétszobás lakásba költözött. Gyurcsány édesanyja szerint az állandó konfliktusok, illetve a válás oka az volt, hogy a feleség módos szülei folyvást éreztették a fiával, hogy szegény családból jött, s hogy mindent nekik köszönhet.

GYURCSÁNY SCHMITT PÁL DOKTORIJÁRÓL:

2012. január 12. (Facebook): Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. […] Az elnök minden bizonnyal plágiumot követett el. Sajnálom, hogy azt kell mondjam, de ha igaz a gyanú, akkor lopott.

2012. március 27. (Facebook): Az elnök erkölcsi bukása az eddiginél is nyilvánvalóbb lesz (ha persze ez egyáltalán lehetséges), hivatala végletesen és véglegesen eljelentéktelenedik. A jobboldal híveire nehezen lemosható szégyen fog hullani, másképp mondom: mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni.

2012. március 30. (HVG.hu): Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt Schmitt Pál ebbe belebukott. A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

2012. március 30. (ATV.hu): A doktori cím megszerzésének alapvető feltétele az önálló tudományos munka. Ebben a dolgozatban az önálló tudományos munkának se híre, se hamva. Becsapta önmagát, úgy látom, becsapja a világot. […] Elementárisan zavarja, bántja a magyarok sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke, nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke. […] Nem egy sokunk közül, hanem úgy tűnik, hogy silányabb, mint a legtöbb magyar. Ez baj. Nem lehet silányabb ember az ország elnöke, mint a legtöbb magyar. Mi fel akarunk nézni erre az emberre – nem lehet innentől kezdve.