Gyurcsány maga vezette az autót a sorsdöntő ülésre

MNO-GB

2011. október 20., csütörtök 07:45

A pártelnök Mesterházy Attila és a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc részvételével folytatódnak ma délelőtt azok a tárgyalások, amelyek témája a Gyurcsány-platform távozása az MSZP-ből.

A Demokratikus Koalíció platform vezetői fél tízkor egy autóban érkeztek a megbeszélésre. Az autót Gyurcsány Ferenc vezette – jelentette a helyszínről a Hír TV tudósítója. A megbeszélés várhatóan egyórás lesz, amely után Gyurcsány – remélhetőleg – tájékoztatja a sajtót a fejleményekről. Az MSZP elnöksége ugyancsak ma 11 órától egyeztet. Kovács László szocialista politikus egyébként arra számít, Gyurcsányék rövidesen bejelenthetik kilépésüket a pártból.

A felek között a háttérben már két hete folyik egyeztetés az esetleges szétválás körülményeiről – ismerte el Varju László, a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció platform igazgatója hétfőn az ATV-ben, tudatva, hogy a tárgyalásokon ő vezette a Gyurcsány-platform küldöttségét. A megbeszélésekről ugyanakkor érdemi információ nem szivárgott ki.

Meglehet az új képviselőcsoporthoz szükséges tizedik embere Gyurcsány Ferencnek – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint lapunk csütörtöki száma megírta: Mesterházy Attila pártelnök hétfőn íratott alá hűségnyilatkozatot a frakció tagjaival, de akkor még csak kilenc embert érzett bizonytalannak. Közben a Hajdú-Bihar megyei Oláh Lajos is felkereste a megyei párttagságot, hogy megkérdezze őket, aláírja-e a nyilatkozatot.

Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy személyes egyeztetésre hívja Gyurcsány Ferencet. A pártelnök-frakcióvezető akkor közölte: az MSZP-frakció 58 tagja közül 57 aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak. Ugyanakkor szavai szerint amíg 48-an a következő választásokig mindenképp az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus „másképp értelmezte” a nyilatkozatot, így továbbra is bizonytalanság uralkodik a szocialista pártban.

A pártelnök által kért nyilatkozatot ugyanis a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők is aláírták, Gyurcsány Ferenc azonban levelet küldött Mesterházy Attilának, tudatva, a nyilatkozat „nem jelent semmit azon túl, hogy az aláírás napján a frakció tagjai vagyunk, és az esetleges jövőbeni kilépésig azok is kívánunk maradni”. Mesterházy Attila arra hivatkozva kezdeményezte a találkozót, hogy megoldják az MSZP-nek súlyosan ártó helyzetet. Szerinte két lehetőség van, az egyik, hogy mindenki tudomásul veszi a többségi álláspontot, a másik, hogy aki erre képtelen, távozik az MSZP-ből és új formációt hoz létre. Szavai szerint Gyurcsányéknak mielőbb dönteniük kell.

A szocialista belviták azután kerültek ismét a nyilvánosság elé, hogy a Demokratikus Koalíció egy hónapja azt javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett MSZP-s politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek. Mesterházy Attila válaszul rendkívüli frakcióülést hívott össze, és úgy értékelt: Gyurcsányék az MSZP-ből való távozásukat készítik elő, és ha így van, mielőbb menniük kell. A párt választmánya pedig határozatot fogadott el, amely a Demokratikus Koalíció feloszlatásának lehetőségét taglalta.

Egy héttel ezelőtt a szocialista pártban működő platformok egyeztetésén a hétből hat tömörülés vállalta, hogy a többségi álláspontot minden ügyben elfogadva továbbra is az MSZP-ben marad, a Gyurcsány-platform ezt nem tette meg. A volt miniszterelnök újságíróknak arról beszélt, még nem hoztak végleges döntést arról, hogy elhagyják-e az MSZP-t, de elismerte, hogy a tanácskozáson nagyobbrészt arról volt szó, mi a teendő a későbbi együttműködés érdekében akkor, ha távoznak. Döntést legkésőbb az MSZP november közepén esedékes kongresszusáig ígért.

Varju László, a Demokratikus Koalíció igazgatója viszont az MR1-Kossuth Rádió aznap reggeli műsorában azt mondta: már lemondtak az MSZP megújításáról, és biztosra vette, hogy a szocialista frakcióból való távozásuk után képesek lesznek önálló képviselőcsoportot alakítani, vagyis meglesz az ehhez szükséges tíz politikus.

Forrás: MTI/MNO