Gyurcsánynak visszaszámoltak, Mesterházy "adta az okosat"

Kovács András, 2012. június 14., csütörtök 18:32, frissítve: 13:01
Gyurcsány pontatlanul idézett, a szocialisták már olyan költségvetést hoznának tető alá, amely többlettel zár, míg a Jobbik korábbi témáit melegítette föl a parlament csütörtöki vitanapján, ahol az Orbán-kormány elmúlt két évét értékelték a képviselők. A mai parlamentben az MSZP képviseli a múltat – jelentette ki Rogán Antal.

Személyeskedésben bővelkedő viták folytattak a képviselők a parlament csütörtöki ülésén, ahol az Orbán-kormány kétéves tevékenységét értékelték. Az ellenzéki pártok az ideológiai besorolásuktól függetlenül egységesen támadták a kabinetet, valamint a Jobbik és a baloldal képviselői egymást is keményen ekézték. Már megszokott jelenség az ülésteremben, hogy Szűcs Erika megállás nélkül bekiabál a fideszes és KDNP-s felszólalások alatt, s hasonlóképpen cselekedett Vadai Ágnes is.

A vitában a tojás, a liszt, valamint a miskolci bérlet ára is előkerült, amiről természetesen a szociális érzékenységet magukban fölfedező MSZP-sek beszéltek, akik szerint sokaknak nincs már vacsora a McDonald’sban. Fordulat volt a szocialisták érvelésében, hogy Hiller István már szufficites költségvetést szeretne látni, miközben az MSZP kormányzása alatt egyszer sem sikerült ilyet produkálni.

Visszaszámlálás

Gyurcsány Ferenc is hozzászólt a polémiához, 1989 kompromisszumáról beszélt, mialatt Pörzse Sándor nézett vele farkasszemet. A bukott miniszterelnök ellen-Magyarország felépítéséről szónokolt, amely egy autokratikus világ, de az ő világában a polgárok és a magántulajdon gyarapodni akarása viszi előre az országot.

A Demokratikus Koalíció elnökének felszólalása alatt a fideszes és jobbikos képviselők a 2006-os rendőrterrort emlegették föl. Gyurcsány beszédének utolsó 10 másodpercében a jobbikos képviselők visszaszámoltak, majd az idő lejártával közölték, hogy „vége”. Papcsák Ferenc arra kérte Gyurcsányt, hogy pontosan idézzen, mivel nem Bibó István írt a szabadság kis köreiről, hanem Szűcs Jenő.

Hová lett Mesterházy?

Kósa Lajos arra hívta föl a figyelmet, hogy az 1989-es keretek tökéletesek voltak ahhoz, hogy a régi struktúrák továbbéljenek. „Nem vették észre, hogy a posztkádári struktúrák 2010 előtt mindent fölemésztettek? – intézte a szocialistákhoz Debrecen polgármestere a szavait. – Az a két év, ami mögöttünk van, a magyar újkori demokrácia történetében meghatározó időszak.” Kósa emlékeztette a jelenlévőket, hogy Mesterházy kezdeményezte a vitanapot, mégsincs jelen.

Mesterházy Attila korábban a leépülés évének nevezte a mögöttünk hagyott időszakot. Az MSZP frakcióvezetője szerint válság van, és a kormány cserbenhagyott mindenkit. A politikus úgy látja, már „rosszabbul élünk, mint négy éve”, majd arról is beszélt, hogy a kabinet csak rombolt az elmúlt években. „Mi, baloldali demokraták hozzuk majd el a változást az országnak” – jelentette be Mesterházy, amin a fideszes képviselők jóízűen nevettek.

„A gyűlölet kultúráját hallottuk”

„A hazugság és gyűlölet kultúráját hallottuk Mesterházy felszólalásában” – fogalmazott Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az MSZP 1997-ben olyan törvényt fogadott el, amelynek értelmében 2013-tól megadóztatták volna a nyugdíjakat. Hargitai János rámutatott arra, hogy Mesterházy adta az okosat, majd távozott az ülésteremből. A KDNP-s képviselő nem gondolja, hogy hibátlanul kormányoztak, de azt a gazdaságpolitikai csapdahelyzetet, amit kezelni kellett, a szocialisták hagyták itt.

Vona Gábor furcsának tartotta, hogy az a farkas jelentkezik házőrzőnek, amelyik feldúlta a csirkeólat. A Jobbik frakcióvezetője ellenforradalmi kormányzásnak nevezte az elmúlt két évet. „Milyen elszámoltatás az, ahol Gyurcsány Ferenc még mindig országgyűlési képviselő lehet?” – tette fel a kérdést a politikus. A Jobbik elnöke ismételten védelmébe vette a különféle polgárőr-egyesületeket, majd az államadósság újratárgyalását sürgette, amely a jelenlegi világgazdasági helyzetben vélhetően az államcsőddel lenne egyenlő.

Ki volt a kormányrúdnál?

„Végig úgy viselkedtek, mintha soha nem lettek volna a kormányrúdnál” – mondta Rogán Antal az MSZP képviselőinek. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik – tette hozzá. „Aki ma nyomon követte a vitát, az láthatta, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek változtatni szeretnének, és vannak, akik a múltat szeretnék visszaállítani – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője. – Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol a gyűlöletnek és az irigységnek nincsen helye, míg ma a parlamentben a múltat az MSZP testesíti meg.”

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Férfinátha
Ficsor Benedek
Nehéz úgy felszámolni az egyenlőtlenséget, hogy nem tudjuk, mit jelenthet az egyenlőség.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása