Ha ez megtörténik, akkor nincs esély a túlélésre

Kovács András, 2012. július 29., 07:00
A héten úgy tűnik, eldőlt, hogy aki a választásokon részt akar venni, fel kell iratkoznia, valamint az is, hogy hány pont kellett az egyetemekre, főiskolákra való bejutáshoz. Szerdán távozott hazánkból a Nemzetközi Valutaalap tárgyalódelegációja, akik szeptemberben térhetnek vissza. Az MNO heti belpolitikai összefoglalója.

A tavaly megkötött egyezség végrehajtásáról tárgyalt a miniszterelnök hétfőn az Országos Roma Önkormányzat elnökével. Orbán Viktor azt mondta: megállapodott Farkas Flóriánnal arról, hogy a kabinet egy 3-4 fős bizottságot hoz létre, hogy negyedévente értékeljék a romáknak szóló programok megvalósulását. Az MSZP a Fidesz egyik legnagyobb csalásának tartja a magyarországi cigányság felzárkóztatásának ígéretét.

Orbánnal és a nemzeti bank monetáris tanácsának tagjaival is egyeztetett kedden a Nemzetközi Valutaalap napok óta Budapesten tárgyaló küldöttsége. A megbeszélések részleteit ezúttal sem hozták nyilvánosságra. Simor András jegybankelnök ismét a mielőbbi hitelmegállapodás fontosságát hangsúlyozta a monetáris tanács kamatdöntő ülése után.

Visszatérnek a fiatalok

A miniszterelnök arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek például pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból. Orbán ezt a Fidelitas vezetőivel és tagjaival folytatott keddi megbeszélésen mondta, a múlt héten kezdődött konzultációsorozata újabb állomásán. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: ellensége a tandíjnak, és létre kell hozni egy megfelelő finanszírozási rendszert.

Nyilvánosságra hozták kedden az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A tavalyihoz hasonlóan idén is a Budapesti Corvinus Egyetemen, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint az ELTE jogi képzésén kellett a legtöbb pont a bekerüléshez.

Szükség van béremelésre

Szeptemberben tér vissza Magyarországra az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap delegációja – mondta szerdán a miniszterelnök. Orbán hozzátette: a pénzügyi tranzakciós illetékről eltérő a kormány és az IMF véleménye. A kormányfő kérdésre válaszolva közölte: azt várják, hogy a nemzetközi szervezetek jelöljék meg azokat a pontokat, amelyekben szerintük változtatni kell a magyar gazdaságpolitikán. Hozzátette: a felvetésekre a kabinet szeptemberben válaszol.

A kormánnyal együttműködő szakszervezetek vezetőivel tárgyalt szerdán a miniszterelnök. Orbán hangsúlyozta: a találkozón egyetértettek az érdek-képviseleti vezetőkkel abban, hogy még az idén szükség van béremelésekre, továbbá gyakorlatorientált szakképzést kell kialakítani, végre kell hajtani a munkahelyvédelmi akciótervet, meg kell őrizni a nyugdíjak értékét, és helyes döntés volt befagyasztani a rezsiköltségeket.

A párbeszéd folytatódik

Rövid távon kulcsfontosságúnak nevezte a magyar makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartását a Nemzetközi Valutaalap. David Hawley, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese csütörtökön konstruktívnak nevezte a magyarországi tárgyalásokat, és azt is hangsúlyozta, hogy a párbeszéd folytatódik. Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy a magyar kormány elkötelezett a további pénzügyi konszolidáció iránt.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: ősz végére állapodhat meg Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Varga Mihály kemény tárgyalássorozatnak nevezte az eddigi megbeszéléseket, de úgy vélte: a fő irányokban egyetértés van a felek között. Emlékeztetett: a vitatott témák között szerepel a jövő évi makropálya megalapozottsága, a közszféra aránya a foglalkoztatásban és a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra. Az MSZP továbbra is úgy véli: a kormány rosszul kezeli a gazdasági válságot.

A közeledő választások ellenére sem szabad hitelből béreket emelni – ismételte meg csütörtökön a kormányfő. Orbán, aki kéthetes konzultációsorozatának zárásaként a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnökségi ülésén vett részt, azt mondta: ha az államadósság eléri a 90 százalékos szintet, akkor szinte esélye sincs az országnak a túlélésre. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy meg kell állapodni a Nemzetközi Valutalappal, de csak akkor, ha az IMF nem szab olyan feltételeket, amelyek kárt okoznak.

A rendezvényen Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke jó irányba tett lépéseknek nevezte a foglalkoztatást segítő adócsökkentéseket, különösen a munkahelyvédelmi akciótervet. Az MSZP szerint a miniszterelnök a valódi munkahelyteremtés helyett továbbra is kirakat konzultációkkal akarja fenntartani a kormányzóképesség látszatát.

Feliratkozás

Orbán pénteken az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában bejelentette: bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament. A kormányfő közölte: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki, ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillatanától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap. A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt – mondta.

Pénteki hatállyal lemondott a Jobbikban betöltött tisztségeiről Szegedi Csanád, és a jövőben kizárólag európai parlamenti képviselőként folytatja munkáját. Az ellenzéki politikus közleményében úgy fogalmazott: a személye és rajta keresztül a Jobbik ellen elkövetett rágalomhadjárat miatt döntött így.

Forrás: MNO
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 13 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása