Hamarosan kiderül a helikopterek ára

BL

2011. december 13., kedd 10:08

Várhatóan még karácsony előtt dönt az Egyesült Államok kongresszusa az UH-1N típusú helikopterek átadására vonatkozó engedélyről és a pontos „ajánlati csomagról” – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden.

A közlemény szerint az amerikai kormány haditechnikai kereskedelemért felelős kormányügynöksége, az US Defence Security Cooperation Agency (DSCA) december 6-án beterjesztette a kongresszusnak az UH-1N típusú helikopterek átadására vonatkozó kérést.

A kedvező döntés után kaphatja kézhez a HM az amerikai kormányzat részletesen kidolgozott javaslatát arról, hogy milyen konkrét feltételek mellett juthatnak a helikopterekhez, az alkatrészekhez és az azokhoz tartozó kiképzési és üzemeltetési csomaghoz.

Az illetékes amerikai ügynökség (DSCA) 426 millió dollárban állapította meg a „csomag” értékét, ez a felső határt jelöli, a teljes és végleges árat 7-10 év alatt kell kifizetnie a honvédelmi tárcának; a kongresszusi jóváhagyás esetén 2012 januárjában magyar szakemberek utaznak az amerikai partnerhez, hogy a részletes ajánlatról és a tényleges árról tárgyaljanak. A HM a januári tárgyalások után kaphatja meg az amerikai kormány módosított javaslatát, amelynek elfogadására a magyar kormánynak 60 nap áll majd rendelkezésére – áll a közleményben.

A tárca szeptember 19-én közölte, hogy 30 UH-1N-es helikoptert kap hamarosan a magyar honvédség az Egyesült Államok hadseregétől. Tájékoztatásuk szerint az amerikai haderő 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, ezeket ingyen vagy kedvezményes áron ajánlotta fel a partnerországoknak. Magyarország a legmegbízhatóbb partnerek közé számít, ezért ingyen – csak a helikopterek átadása térítésmentes, a kiképzési, szállítási, rendszerbe állítási költségeket az átvevő félnek kell megfizetnie – juthat a darabonként 5 millió dollárt érő gépekhez – ismertették.

A Bell UH-1 Iroquois amerikai fejlesztésű és gyártású katonai szállító helikopter. Beceneve: Huey (a hivatalos Iroquois megnevezést a gyakorlatban nem használták). A UH-1-et az UH-60 Black Hawk váltotta az 1980-as évek elejétől kezdve, így napjainkra már csak néhány Huey teljesít szolgálatot. A tengerészgyalogság viszont ma is nagy számban alkalmazza a korszerűsített (ikerturbinás) N és Y típusú változatokat.

Forrás: MTI

x
Rendkívüli hír