Három településen is választanak

WA

2012. június 24., vasárnap 12:24, frissítve: vasárnap 15:35

Három településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: kettőn polgármestert és képviselő-testületet, egyen pedig három képviselőt választhatnak a helyiek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen az elöljárói posztra ketten, míg a hat képviselői helyre huszonöten pályáznak, közülük öten eddig is a testület tagjai voltak. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az 1250 lelkes település képviselő-testülete áprilisban feloszlatta magát.

A Nógrád megyei Szirákon ugyancsak polgármestert és képviselő-testületet választanak a helyiek, az időközi kiírás oka itt is az önfeloszlatás volt. A 846 választásra jogosult sziráki lakos három polgármester- és 23 képviselőjelöltre szavazhat.

A Győr-Moson-Sopron megyei Himodon élők négy jelölt közül választhatnak három képviselőt. A rábaközi településen most versenybe szállók közül mindenki új szereplő lenne a helyi önkormányzatban. A 600 lakosú faluban március végén indoklás nélkül mondott le három képviselő.

Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb: így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A választókat valamennyi helyen reggel 6 és este 7 óra között várják a szavazókörökben.

A választás napján a szavazókörök bezártáig kampánycsend van érvényben. Áprilisban az Országos Választási Bizottság azért ismételtetett meg egy időközi önkormányzati választást, mert az egyik helyi televízió megsértette a kampánycsendet.

Forrás: MTI