Hatalmas lehetőségek előtt a főváros

tt

2012. augusztus 6., hétfő 18:24

Együttműködési megállapodást kötött Budapest és a kelet-kínai Sanghaj, a dokumentumot Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Li Hszi (Li Xi) miniszterhelyettes írta alá hétfőn Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága.

Tarlós István főpolgármester (Fidesz–KDNP) júniusban látogatott el Pekingbe, ahol Budapest testvérvárosi megállapodást kötött a kínai fővárossal. A főpolgármester akkor Sanghajba is ellátogatott, és együttműködés kialakításában állapodott meg a kelet-kínai metropolisz vezetőivel.

A tárgyalások eredményeként érkezett a sanghaji delegáció Budapestre, Li Hszi miniszterhelyettest Szentes Tamás főpolgármester-helyettes (Fidesz–KDNP) fogadta. Az együttműködési megállapodás mindenekelőtt kulturális és oktatási területre terjed ki, a jövőben szorosabban működnek együtt a két város fesztiváljai, így a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál és a Budapesti Művészeti Fesztivál.

Turizmus és felsőoktatás

A kínai–magyar barátságnak hosszú története van, Magyarország a világon elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot az új Kínával – mondta el április végén Kína miniszterelnök helyettese budapesti látogatásán.

Ezenkívül a megállapodás a kétoldalú turizmus fejlesztését irányozza elő, valamint a felsőoktatás terén erősíti a kapcsolatokat. Ez utóbbi kiemelten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a sanghaji Tungcsi (Tongji) Egyetem közötti szorosabb együttműködést jelenti, elsődleges szerepet szánva a környezetvédelmi kérdésekben való fokozottabb kooperációnak.

A Tungcsi Egyetemen jelenleg is vannak magyar hallgatók és oktatók, a jövőben lehetővé válik majd ennek kölcsönössé tétele, továbbá a kutatási és tudományos téren való együttműködés erősítése.

Forrás: MTI