Hetekre jegeli a Fidesz a módosítást

Markotay Csaba

Markotay Csaba

2016. február 16., kedd 07:07, frissítve: kedd 10:18

Március előtt nem kerül a parlament elé a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítás, azzal ugyanis információink szerint megvárják a Fidesz által kezdeményezett, a migrációról és a kötelező betelepítési kvótáról szóló parlamenti vitanapot.

Ezt viszont legkorábban február végén vagy március elején tarthatnák meg. A vitanap ötletét Kósa Lajos frakcióvezető jelezte a párt múlt heti lillafüredi frakcióülésén, amelyen arról is beszélt, hogy a mindennapok közbiztonsága rendkívüli mértékben romlott Európában.

A többi között ezzel érvelt tegnapi parlamenti tájékoztatóján Halász János is. A Fidesz-frakció szóvivője azzal magyarázta a vitanapról szóló kezdeményezést, az lehetőséget ad arra, hogy a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos fellépés nemzeti üggyé váljon.

Az ellenzéki pártoknak a javaslattal kapcsolatban nem a honvédség alkalmazásával van gondjuk, ahogy arra kormányoldalon többször utaltak, hanem azzal, hogy a rendkívüli jogrend kiegészítése kivételes jogköröket adna a kormány kezébe. Mivel a szavazáshoz kétharmados többség kell, egyelőre a javaslat nem menne át a parlamenten, nyilván ezért kell a „kerülő”. A vitanaphoz szükséges aláírásokat mindenesetre már összegyűjtötték a Fidesznél, de azokat még nem adták át a Ház vezetésének.

– A Fidesz folytatja a betelepítési kvóták elleni aláírásgyűjtést, amelyhez már 1,8 millióan csatlakoztak – erősítette meg a Magyar Nemzetnek Halász János, aki arról is beszélt, hogy egyelőre nincs döntés a migráció, illetve a terrorveszély ügyében tervezett nemzeti konzultációról. Így azt sem tudni, hány háztartásba küldenek majd levelet, pontosan milyen kérdéseket tesznek fel, és mikor indítják be az akciót, már ha egyáltalán ezt a megoldást választják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.16.