Hibrid buszok Kecskeméten

MD, 2012. július 11., szerda 21:46
A Mercedes nemrégiben kipróbált hibrid busza után szerdától egy héten át a Volvo hasonló járművével ismerkedik Kecskemét lakossága.

Zombor Gábor polgármester (Fidesz–KDNP) sajtótájékoztatón elmondta: a bemutató célja, hogy a tesztelt modellek közül megtalálják a megyeszékhely számára a legmegfelelőbbet, amelyből az első járművek már jövőre feltűnhetnek a városban.

A járműpark jelentős részét lecserélnék

Közlése szerint a helyhatóság jelenleg három közlekedésfejlesztési projekten dolgozik, ezek összértéke meghaladja a 130 milliárd forintot. Az egyik ilyen projekt egy intermodális, azaz közös vasúti és autóbusz-pályaudvar létrehozásáról, valamint az ehhez kapcsolódó fejlesztésekről szól; a 17 milliárd forintos támogatásra benyújtott uniós pályázat elbírálási folyamata a végéhez közeledik – mondta a városvezető.

Jelezte: ha a település elnyeri a remélt forrást, akkor lecserélik az 53 járműből álló autóbuszpark jelentős részét. Az elképzelések szerint 30–35 új, takarékos és környezetbarát hibrid buszokat állítanak forgalomba, az elsőket várhatóan már jövőre.

Európában már használják

A szerdán bemutatott két Volvo 7700-as hibrid autóbusz kapcsán Szűcs Árpád, a Volvo Hungária Kft. értékesítési vezetője elmondta: ezekből a dízel–elektromos hajtású, alacsony padlós járművekből már csaknem félezer fut Európa városaiban, és tavasszal Miskolcon is forgalomba állították az első ilyen magyarországi járművet.

Hozzátette, hogy az eddigi üzemeltetési tapasztalatok mindenhol kedvezőek: ezek a buszok a belvárosi forgalomban akár 30–37 százalékos üzemanyag-megtakarításra képesek, 50 százalékkal kisebb nitrogén-oxid- és részecskekibocsátás mellett.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása