Hivatali befolyással üzérkedéssel gyanúsítják a martfűi jegyzőt

PR, tt

2012. április 20., péntek 11:02

Gyanúsítottként hallgatta ki Martfű város jegyzőjét a Központi Nyomozó Főügyészség – közölte a főügyészség szóvivője pénteken az MTI-vel.

Fazekas Géza közleményében azt írta: B. Edithet kétrendbeli, társtettesként, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette, valamint egyrendbeli, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozójával kapcsolatban üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette elkövetésével gyanúsítják.

A főügyészség által B. Edithnek nevezett Balogh Edith vallomást tett, amelyben beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

Az ügyben 2011 januárjában a Szolnoki Nyomozó Ügyészségen indult eljárás, majd a hatásköri szabályok változása miatt 2011 júniusában átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre. A főügyészség április 17-én állította elő a jegyzőt, és több helyszínen is házkutatást tartottak.

A megalapozott gyanú szerint 2011 januárjában Martfű Város Önkormányzata pályázati felhívást tett közzé a Szolnok–Martfű kerékpárút Rákóczifalva–Rákócziújfalu–Martfű közötti szakaszának megvalósítására. A pályázat kiírása előtt – 2010 decemberében – a város jegyzője egy ismerősén keresztül megkeresett egy vállalkozót azért, hogy ajánljon egy olyan kivitelezőt, aki olyan feltétellel is vállalná a munkák elvégzését, hogy – a pályázat pozitív elbírálásához nyújtott támogatásáért cserébe – a munkadíj egy részét visszajuttatná neki.

A felkért vállalkozó meg is találta – ahogy a főügyészség közleményében írta – „a feladatra alkalmas” kft.-t és annak vezetőjét, aki megegyezett a jegyzővel, hogy ha a cég nyeri meg a pályázatot, akkor a cégvezető a munkadíjból öt százalékot visszajuttat a jegyzőnek. A jegyző a pénzzel kapcsolatban azt állította, hogy abból neki semmi sem jutna, ugyanis azt a bizottsági tagok – a három érintett település polgármestere – között kell szétosztania. A cégvezető kétmillió forintot adott át a jegyzőnek.

A jegyző 2011 januárjában ugyanezt a cégvezetőt – a kapcsolatán keresztül – azzal a lehetőséggel kereste meg, hogy Tomajmonostora község önkormányzata pályázatot írt ki bel- és kültéri csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére, és ezt a kft. szintén megpályázhatná. 2011. február végén – annak érdekében, hogy Tomajmonostorán – ahogy a főügyészség közleménye fogalmaz – „rendben menjenek a dolgok”, a jegyző az ismerősén keresztül 1,5 millió forintot kért és kapott a kft. cégvezetőjétől.

A 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszának építését egy konzorcium végezte. Az elkerülő szakasz átadás-átvételi eljárása 2010 decemberében kezdődött. A 2011. február 8-ra tervezett műszaki átadás előtt néhány nappal a jegyző felhívta a konzorcium képviselőjét, és hárommillió forintot kért tőle azzal a megjegyzéssel, hogy „a nagy emberek szerint az üzembe helyezési eljárás során rendben lesz minden”, de „ennek ára van”.

A főügyészség szerint ebben az ügyben nem állapítható meg, hogy a pénzátadás megtörtént volna, de az biztos, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakemberei nem vették át a főutat.

A közlemény szerint a gyanúsított sem a házkutatással, sem a gyanúsításközléssel szemben nem jelentett be panaszt, vallomást tett, amelyben beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. A jegyző szabadlábon védekezik.

Forrás: MTI