Homokzsákokkal sietünk a segítségükre

WA

2012. február 8., szerda 18:36

Százezer homokzsákkal segíti Magyarország Bulgáriát az árvízi védekezésben, a szállítmányt szerdán indították útnak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A közlemény szerint Bulgária délkeleti részén az elmúlt napokban erősen csapadékos időjárás alakult ki. Haskovo tartományban jelenleg négy helyen kritikus a helyzet, az ivanovói gát átszakadt, a környéket hatalmas mennyiségű víz öntötte el. Bulgária az EU Monitoring és Információs Központjához (EU MIC) fordult segítségért, az árvízi katasztrófa által sújtott területre homokzsákokat, téliesített sátrakat és geotextilt kért.

A magyar kormány azonnal reagált a kérésre, a homokzsákokat szerdán rendőri felvezetéssel indították útnak a Bulgáriában kijelölt logisztikai bázisra – írta az OKF a közleményben. Mint emlékeztettek, 2010-ben a borsodi árvíz idején Magyarország is hasonló módon kért segítséget az EU tagállamoktól, és akkor Bulgária is homokzsákokkal segítette a magyarországi védekezést.

Bulgáriában hétfőn nyolcan haltak meg, miután a heves esőzés és a hónyomás hatására átszakadt egy kisebb víztározó gátja. A hatóságok kedden arra figyelmeztettek, további két gát van meggyengülve, így a környékbeli lakókat felszólították, készüljenek fel lakhelyük esetleges elhagyására.

Az elöntött bolgár faluba, Biszerbe kedden ellátogatott Krisztalina Georgieva, az Európai Unió (EU) humanitárius ügyekért felelős biztosa, hogy felmérje a kár nagyságát. A település 800 lakosának a mentési munkálatok ideje alatt ivóvizet, élelmet és gyógyszereket biztosítanak. Az utóbbi napok heves esőzései miatt Bulgária déli területein továbbra is szükségállapot van érvényben.

Forrás: MTI