Az ország első katonai középiskolájában szeptembertől felmenő rendszerben 60 diák kezdi meg tanulmányait, 170 jelentkezőből választották ki őket – mondta el Berkecz Gábor igazgató az MTI érdeklődésére.

Kósa Lajos elmondta: Debrecenben működik az ország egyik legnagyobb katonai alakulata, s a város iskoláiban népszerű a honvédelmi nevelést biztosító katonasuli-program. A Gábor Dénes szakközépiskola elektronikai és műszaki profilja pedig olyan ismeretekkel vértezi fel a fiatalokat, amelyek jól használhatók a szinte teljesen elektronizált haditechnika alkalmazásában – tette hozzá.

Hende Csaba szerint az új katonai középiskolai képzéssel válik teljessé az az életpályamodell, amely az iskolától a nyugdíjazásig tart.

Vége annak az időnek, amikor életerős emberek – katonák, rendőrök, katasztrófavédelmisek – életük 40-es éveiben nyugdíjba mehetnek. Az egységesülő képzés eredményeként a jövőben életkoruknak és egészségi állapotuknak megfelelően válthatnak majd pályát a közszolgálatban – jegyezte meg a miniszter.

Hende Csaba az aláírás előtt részt vett a debreceni 5. számú Bocskai István lövészdandár Szent László-napi programjainak nyitóünnepségén. „Két évtizedes uralkodása alatt helyükre kerültek a dolgok" – utalt Szent László tevékenységére; lovagként, a sereg első harcosaként az ország védelmezője volt, királyként pedig várakat, városokat, templomokat, kolostorokat építtetett, s kemény törvényeket hozott, amelyek eredményeként virágzásnak indult az ország.

A feladat ma sem kicsi – vont párhuzamot a két időszak között Hende Csaba –, amikor gazdasági válság közepette kell megújítani a honvédséget.

A tárcavezető elismeréssel szólt a Bocskai dandár katonáinak külföldi missziós szolgálatáról, hozzátéve, hogy „munkájukat nagyra értékelik szövetségeseink is".