Honvédelmi középiskola indul Debrecenben

WL

2012. június 28., csütörtök 17:09

Honvédelmi középiskolaként működik szeptembertől a debreceni Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola; az erről szóló együttműködési megállapodást Hende Csaba honvédelmi miniszter és Kósa Lajos (Fidesz) polgármester írta alá csütörtökön.

Az ország első katonai középiskolájában szeptembertől felmenő rendszerben 60 diák kezdi meg tanulmányait, 170 jelentkezőből választották ki őket – mondta el Berkecz Gábor igazgató az MTI érdeklődésére.

Kósa Lajos elmondta: Debrecenben működik az ország egyik legnagyobb katonai alakulata, s a város iskoláiban népszerű a honvédelmi nevelést biztosító katonasuli-program. A Gábor Dénes szakközépiskola elektronikai és műszaki profilja pedig olyan ismeretekkel vértezi fel a fiatalokat, amelyek jól használhatók a szinte teljesen elektronizált haditechnika alkalmazásában – tette hozzá.

Hende Csaba szerint az új katonai középiskolai képzéssel válik teljessé az az életpályamodell, amely az iskolától a nyugdíjazásig tart.

Vége annak az időnek, amikor életerős emberek – katonák, rendőrök, katasztrófavédelmisek – életük 40-es éveiben nyugdíjba mehetnek. Az egységesülő képzés eredményeként a jövőben életkoruknak és egészségi állapotuknak megfelelően válthatnak majd pályát a közszolgálatban – jegyezte meg a miniszter.

Hende Csaba az aláírás előtt részt vett a debreceni 5. számú Bocskai István lövészdandár Szent László-napi programjainak nyitóünnepségén. „Két évtizedes uralkodása alatt helyükre kerültek a dolgok" – utalt Szent László tevékenységére; lovagként, a sereg első harcosaként az ország védelmezője volt, királyként pedig várakat, városokat, templomokat, kolostorokat építtetett, s kemény törvényeket hozott, amelyek eredményeként virágzásnak indult az ország.

A feladat ma sem kicsi – vont párhuzamot a két időszak között Hende Csaba –, amikor gazdasági válság közepette kell megújítani a honvédséget.

A tárcavezető elismeréssel szólt a Bocskai dandár katonáinak külföldi missziós szolgálatáról, hozzátéve, hogy „munkájukat nagyra értékelik szövetségeseink is".

Forrás: MTI