Hoppál Péter lesz a kultúráért felelős államtitkár

MNO

2014. június 4., szerda 14:18, frissítve: szerda 16:10

Kormányzati forrásból az MNO úgy értesült, hogy Hoppál Péter lesz a kulturális államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Az MNO kormányzati forrásból úgy értesült, hogy Hoppál Péter lesz az új kultúráért felelős államtitkár a harmadik Orbán-kormányban. Elődje Halász János volt. Hoppál a Baranya megyei 2-es számú egyéni körzetben szerzett mandátumot, korábban a Fidesz egyik szóvivője volt.

Hoppál 15 évig volt igazgató

A fideszes politikus 1972. november 15-én született Budapesten. A Budapesti Zeneakadémia doktoraként, karnagyként számos nemzetközi és hazai publikáció, cikk, könyvrészlet, tanterv szerzője. Az általa alapított Pécsi Református Kollégium Vegyeskarával és a mohácsi Bartók Béla Vegyeskarral 16 országban koncertezett, közreműködésével és vezényletével 14 hanglemez jelent meg, belföldi és nemzetközi versenyeken jelentős díjakat, minősítéseket ért el. 1995 és 2010 között a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája tanára, 2002-től 2010-ig az intézmény főigazgatója volt. 2001-től 2009-ig a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanáraként is dolgozott.

2002-től politizál aktívan

A polgári körök 2002-es megalakulásakor kezdett aktívan politikával foglalkozni. 2004-ben az akkor létrejött Fidesz Kulturális Tagozat tagja lett. 2006-ban az Élő Pécs Társasága ötletadója és alapítója. Ugyanebben az évben Pécs Megyei Jogú Város egyéni önkormányzati képviselőjévé választották. 2009-ben a Fidesz Baranya megyei listájáról országgyűlési képviselői mandátumot kapott. 2010-ben Baranya 1-es számú választókerületében, Pécsett az országgyűlési választás első fordulójában egyéni képviselői mandátumot szerzett.

Tagja lett az oktatási, tudományos és kutatási bizottságnak és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának. Az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportja Magyar–Kanadai Tagozatának elnökévé választották. 2011. január 1-jétől az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alapító tagjaként is dolgozik. A 2010-es pécsi helyhatósági választásokon újra megválasztották egyéni képviselővé. Az új közgyűlésben a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, valamint az oktatási és kulturális bizottság elnöke lett. 2010 óta a Fidesz pécsi csoportjának elnöke. 2013 áprilisától a Fidesz országos szóvivője.