Hozzáférhetőek az eltűntnek hitt szakdolgozatok

NT

2012. április 11., szerda 05:00, frissítve: szerda 08:44

A Magyar Nemzet információi szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Toldy Ferenc Könyvtárának állományába kerültek az MSZMP Politikai Főiskolájának disszertációi.

A lap kitér rá, hogy a rendszerváltás után jogutód nélkül megszűnő intézmény és könyvtára az Ajtósi Dürer soron működött, az ingatlan pedig az ELTE birtokába került, a könyvtári állománnyal együtt. Az ezredfordulón a gyűjteményt az Egyetemi Könyvtár, valamint a kari és intézeti könyvtárak között osztották fel. A Toldy Ferenc Könyvtár is jelentős változáson ment át. Az intézetbe kerültek az oktatást kísérő szakdolgozatok is. Ezek a hetvenes évek elejétől a nyolcvanas évek végéig maradtak fenn.

Az intézet arról tájékoztatta a lapot, hogy a több mint ötezer szakdolgozatból eddig valamivel több mint 2200-at dolgoztak fel, ezeket bárki megtekintheti, publikusak. A Magyar Nemzet kedden utcára kerülő számában még arról cikkezett, hogy nem lehet tudni, hol vannak az MSZMP Politikai Főiskoláján végzettek szakdolgozatai.

A pártelitet képző másik intézményben, a Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetemen egykor tanultak szakdolgozatait azonban mintha elnyelte volna a föld. A Magyar Nemzet a Politikatudományi Intézet és a Magyar Országos Levéltár után a Budapest Fővárosi Levéltártól (BFL) is azt a választ kapta, hogy nem tudnak az egykori, felsőfokú politikai végzettséget igazoló egyetemen megírt, illetve elbírált szakdolgozatokról.

Kenyeres István, a levéltár főigazgató-helyettese arról tájékoztatta a lapot, hogy a Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem anyagainak a BFL-nél őrzött részét főként államvizsga-jegyzőkönyvek teszik ki. Hozzátette: vannak ezenkívül át nem vett bizonyítványok, törzskönyvek, osztálynaplók, egyéb pártoktatással kapcsolatos iratok, de szakdolgozatokat nem vett át a BFL. Hangsúlyozta: összesen hat szakdolgozat található náluk, de ez is csak a véletlen műve lehet.

Az országos, valamint a megyei levéltárakhoz hasonlóan a BFL mint területi általános levéltár is elsősorban az illetékességébe tartozó köziratokat veszi át megőrzésre. Kenyeres arról tájékoztatott: ebbe a kategóriába nem tartozik bele a szakdolgozat vagy a disszertáció. Kivételt ez alól a felsőoktatási intézmények levéltárai képeznek, amelyek a maguk anyaintézményének vonatkozásában gyűjthetnek ilyen dokumentumokat – tette hozzá a levéltár főigazgató-helyettese. Gyurcsány Ferenc szakdolgozata sem került még elő, annyi azonban kiderült: mégsem selejtezték ki a dokumentumot.

Szervezett tolvajakció


Az MNO kedden arról írt, a jobboldal szervezett tolvajakciójának tartja Gyurcsány Ferenc szakdolgozatainak eltűnését a Demokratikus Koalíció alelnöke. Molnár Csaba szerint a dokumentumokat ellophatták a Pécsi Egyetemről. Úgy véli: annak felkutatása az oktatási intézmény feladata lenne, de az egyetem már korábban jelezte, hogy napokig keresték, ennek ellenére nem találják, holott azt biztosan nem selejtezték le.

Ismert, Gyurcsány Ferenc az Origo.hu internetes portálnak azt ígérte: csütörtökig megpróbálja előkeríteni szakdolgozatait. A bukott miniszterelnök szerint nem az ő felelőssége a dokumentumok őrzése, hanem az egyetemé, arról pedig fogalma sincs, hogy rendben vannak-e a diplomamunkákban a hivatkozások és az idézőjelek.

Forrás: Magyar Nemzet