Bucsy Levente
Bucsy Levente

Bár az MNO idejekorán megérkezett a Dob utcai szocialista otthonba, nem kellett tolongani ülőhelyért Hunvald György és Szabó Zoltán estjére. Pedig az eseményt hirdető Dob Köztársaság Facebook-profil üzenőfalán még olyan is akadt, aki pénzt adott volna, hogy bejusson, ebből pedig arra lehetett következtetni: aki él és mozog, ott lesz az MSZP lakossági központjában szerda este 6-kor. Hogy a várt tömegen átrágja magát, Hunvald (erzsébetvárosi szoci expolgármester) és Szabó (exexpolgármester, illetve hivatásos expolitikus) 17.38-kor már ott volt, s ha már így történt, sorban állva lapogatták a másodrendű vádlott vállát, Szabó Zoltánról pedig le sem lehetett vakarni a rácsimpaszkodó nyugdíjasokat.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője korábban a Hír TV Célpont című műsorának leszögezte, hogy ingatlanpanama márpedig volt, s éppen az ahhoz kapcsolódó bűncselekményekért kapott az SZDSZ-es Gál György erzsébetvárosi gazdasági bizottsági elnök 8 és fél évet. „Hunvald György is részese volt az ingatlancsalás-sorozatnak” – tette hozzá Fazekas. Hunvald Györgyöt 9 vádpontnak találta vétkesnek a Fővárosi Törvényszék.

A mikrofont „előzenekarként” Kaczvinszky Barbara ragadta meg, ő pedig azonnal lantjába csapott azzal, hogy most két, nagyon meghurcolt ember érkezik Németh Péter oldalán. Hogy érzelmileg mind a közel száz hallgató készen álljon, elpanaszolta, hogy mennyi diplomás áll sorban állásért egy baranyai csirkefeldolgozóban. A diplomásfeleslegről szóló sirámot váratlanul, de nagy hévvel rögtön ellenpontozta is azzal, hogy több mint harmincezerrel kevesebben jelentkeztek idén felsőoktatási intézménybe, mint tavaly. Hm… Kézbe véve a verbális startpisztolyt még gyorsan volt egy kis Kertész Ákosozás, lakájsajtózás, és a nagy vallomás: ő is keresztény.

Gondosan előkészített terep

Pontban 18 órakor lépdelt előre az MNO-s jegyzetekbe lopva belepillantó Hunvald György, akit a baljára telepedő moderátor, Németh Péter rögtön azzal köszöntött, hogy zárt körben nemrégiben már találkoztak e helyütt – oda „csupa 100 százalékig megbízható embert” hívtak –, Szabó Zoltánt pedig a Hunvald-ügy „oldalági résztvevőjének” nevezte. Jött is a viccesnek szánt beszólás az idősebb szocialistától: ha egy gépkocsit lebilincselnek, az már ingatlanná válik… Na mindegy, gyorsan továbbléptek ezen, a „nemingatlanpanama” két hőse először azt a feladatot kellett, hogy megoldja: értékeljék a Fővárosi Törvényszék télzáró elsőfokú ítéletét. Hunvald – farmerban és bő ingben (nem, ez most nem repcsi…) is csak elegánsan fogalmazva – nem kommentálta a bírói ítéletet; Szabó Zoltán annál inkább. Három nagy krákogással vezette be a kulcsmondatot, miszerint „politikai üldözöttnek tartom magam”, s a Fidesz, illetve személyesen Orbán Viktor törlesztésének tudja be azt, hogy őt is belevették a szövevényes históriába. („Az ügyészség nemtelen politikai bosszú eszközévé alacsonyodott le.”)

Németh Péter ekkor már igyekezett nagyon is egy húron pendülni a beszélgetőtársakkal: „Maga az ügy politikai?” Hunvald sokat sejtetően azt mondta erre, hogy minden mozzanatát fel lehet használni politikai célokra, Szabó pedig – itt már derengett, hogy a koreográfiában ő játssza a heroikust – azonnal közbevágott, az ügyészség „egy percig sem volt kíváncsi az igazságra”. A „nemingatlanpanama” másodrendű, első fokon másfél év börtönre ítélt vádlottja viszont ekkor kezdte a kibontakozást: azt tudakolta költőien, meddig lehet következmények nélkül feljelentgetni – az ismert autókedvelő Hunvald rögtön hármasba is kapcsolt: a történelem egy idő után fölfedi a valódi szándékokat. Egy mondat erejéig, amiben Szabó magyarázgatta a kerékbilincsügyet, elveszítette a szót, majd amikor újra övé volt a mikrofon, patetikusan a levegőbe küldte, hogy igazságában egy május 13-ai napon, a börtönből való első szabadulásakor kezdett hinni. Arra a kérdésre, hogy megváltoztatta-e a személyiségét a 31 hónap elzárás, kategorikus nemmel felelt; de mivel mélyen Isten-félő ő is, hisz abban, hogy nem kerül rá nagyobb teher, mint amit elbír – amíg bent volt, idekint 15 éves fia „helyettesítette” a családban.

Szegény-e Hunvald?

Hogy a másodfokú ítélet hozhat-e mindkét delikvens számára keményebb büntetést, Szabó Zoltán tulajdonképpen tart tőle, ugyanis a hivatali visszaélésért megítélt félévnyi felfüggesztett helyett akár 3 évet is kaphat legrosszabb esetben. Hunvald erről egykedvűen csak annyit mondott: „bármi megtörténhet”. Szabó, hogy egy kicsit még szerepeljen, részletesen is elmesélte a kerékbilincses sztori szabói változatát, és hogy legalább annyira igaza legyen, mint Besenyő Istvánnak, sérelmezte, hogy a közterület-felügyelők a kocsmák előtt hangoskodók helyett mindig és mindig csak a kerékbilincsekre koncentrálnak. Hogy visszakapcsolódjon az előző kérdésre, hozzákanyarította, hogy január óta az új törvény nagy nyomást helyez a bírói karra, és bizony az újságírók is sokszor már automatikusan tudják, mit szabad leírni és mit nem. (Ekkor Hunvald a népszavás Németh Péterre nézett és mosolygott, a tollforgató pedig mereven igyekezett maga elé bambulni.)

Lapozzon tovább!