Húsz Szolidaritás-aktivista tüntetett Orbánnál

2012. augusztus 22., szerda 17:08, frissítve: szerda 17:16

A Szolidaritás Mozgalom mintegy húsz aktivistája tüntetett szerdán Budapesten, a miniszterelnök XII. kerületi lakhelye közelében.

Tanos Áron, a Szolidaritás Mozgalom ifjúsági tagozatának elnöke közölte, hogy „emberi konzultációt” indítottak, ami a kormány nemzeti konzultációjának parafrázisa. Hozzátette: a főleg Budapesten szétküldött lapokon Orbán Viktorról kérdezték az embereket, akik túlnyomó többségükben „nem tartották alkalmasnak feladata ellátására”. Tanos Áron elmondása szerint a 900 ember által megválaszolt kérdőíveket át akarták adni Orbán Viktornak, de csak a háza közelébe jutottak.

A Magyar Szolidaritás Mozgalmat (MSZM) a bohócforradalommal és a D-nap akciósorozattal szerzett ismertséget magának. A nagyobb siker érdekében nem csak a lengyel Solidarnosc nevét, de logóját is felhasználták. A különbség mindössze annyi, hogy a lengyelen lengyel, a magyaron magyar nemzeti zászló látható.

A Magyar Nemzet akkor arról számolt be, hogy az MSZM nem mondott igazat, amikor azt állította, engedélyt kért a lengyel szervezettől emblémájának „ideiglenes” használatára. A Solidarnosc azt közölte a lappal, hogy tisztában vannak a Magyar Szolidaritás Mozgalom létezésével és működésével, amely nem kért tőlük engedélyt a logóhasználatra. Mindezek ellenére lengyel oldalról nagyvonalúan álltak ehhez a kérdéshez.

„Bizony, a lengyel logó gátlástalan ellopása, használata önmagában előre jelezte, mi fán terem ez az úgynevezett »Magyar Szolidaritás Mozgalom«, s milyen mélyen van erkölcsileg. Sokkal jobban tették volna, ha a jellegzetes, több mint három évtizedes múltra visszatekintő logó eltulajdonítása helyett a lengyelek akkori, pártállamellenes karakánságát és bátorságát próbálták volna megérteni és meghonosítani” – írta a lap vezércikkében.

Forrás: MTI, MNO