Idősek kerültek veszélybe a szocialista miatt?

WA

2012. április 23., hétfő 19:20

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a XI. kerületi Szent Gellért Senior Apartmanház ügyében – tudatta a kerületi önkormányzat hétfőn, jelezve: a tulajdonló társaság felszámolása több mint hatvan idős ember lakhatását sodorta veszélybe.
A Magyar Nemzet szombaton cikkezett arról, hogy Újbuda volt MSZP-s polgármestere, Molnár Gyula írta alá azokat a szerződéseket az Újbuda Gyöngye nyugdíjas-apartmanház építéséről, amelynek alapján most legalább 200 millió forintos kár érheti a XI. kerületi önkormányzatot. Lakos Imre és Molnár Gyula ellen a Kopaszi-gát melletti ingatlaneladás miatt is eljárás folyik.

A közlemény szerint a városrész fideszes vezetése a választások után szembesült azzal, hogy az előző polgármester, Molnár Gyula (MSZP) „kifejezetten előnytelen” szerződéseket kötött a befektető Millers Zrt.-vel.

Mint írták, a dokumentum értelmében Újbuda a 200 millió forintos telekingatlanáért cserébe ugyan 50 százalékos tulajdoni hányadhoz jutott az apartmanházat birtokló projekttársaságban, azonban sem irányítási, sem szociális ellátáshoz köthető jogot nem szerzett a cégben.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Millers Zrt. irányítása alatt álló Újbuda Gyöngye Kft. a ház építésére több mint másfél milliárd forintos hitelt vett fel, de a törlesztőrészleteket nem fizette. A kölcsönt és annak kamatait újabb hitelfelvétellel rendezték, ám – mint hozzátették – a kétmilliárd forintot megközelítő tartozás részleteit sem fizették a későbbiekben.

A kerület indoklása szerint a társaság erre azért sem volt képes, mert az idősotthon üzemeltetését átadta egy másik vállalkozásnak, az ugyancsak a Millers Zrt.-hez köthető Senior Apartmanház Kft.-nek. „Az idősek befizetései ez utóbbi céghez kerültek, így a kiüresedett Újbuda Gyöngye Zrt. fizetésképtelenné vált” – írta a kerület, hozzátéve, hogy elrendelte a Fővárosi Törvényszék a társaság felszámolását, amelyet a napokban jóváhagyott a Fővárosi Ítélőtábla.

A közlemény szerint az ügyben a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya is nyomoz, s az ügyben felmerülhet Molnár Gyula és volt helyettese, Lakos Imre (SZDSZ) felelőssége is.

Kitértek arra is, hogy az önkormányzat az elmúlt két évben korlátozott lehetőségei mellett mindent megtett a helyzet rendezéséért. Jelezték, hogy a megoldás egy új befektető bevonása lehetett volna, ám ez „a gazdasági bűncselekmények gyanúját is kimerítő” szerződések miatt meghiúsult.

Újbuda arról is beszámolt, hogy a megkezdődött felszámolási eljárás miatt az önkormányzat elveszítheti 200 millió forintos befektetését, miközben kérdéses az apartmanház bérlőinek sorsa. Közölték, a lakók bérleti jogának megtartása érdekében egyeztetést kezdtek a ház építését finanszírozó pénzintézettel és a felszámolóval is, ugyanakkor az önkormányzatnak nincsenek megfelelő forrásai ahhoz, hogy a helyzetet saját maga rendezze.

Forrás: MTI