Igazságosabb és kiegyensúlyozottabb viszonyokat teremtenének

2012. július 31., kedd 15:38

Szeptember 1-jével létrejön az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt álló központi hivatal, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely feladatait a tankerületen keresztül látja el – közölte az oktatási államtitkárság kedden az MTI-vel.

Az új, állami oktatásirányítás rendszerében is szükség van a szakszervezeti érdekegyeztetés fenntartására – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ július 23-án, miután Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megbeszélést folytatott Galló Istvánnéval, a PSZ elnökével.

A nevelés és az oktatási rendszer sikerének záloga a pedagógus – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még június elején. Balog Zoltán az új köznevelési törvényre és a pedagógus-életpályamodell 2013. szeptemberi életbe lépésére kitérve azt mondta: biztossá vált, hogy a pedagógusok helyzetének javítása már nemcsak egységes kormányzati szándék, hanem elsöprő többséggel elfogadott törvény is.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felépítése – követve a kormányrendeletben foglaltakat – központból és tankerületi hálózatból áll, melyben a megyeközponti tankerület többletfeladatokat lát el, illetékessége a megye egész területére kiterjed – fejtették ki. A tankerületek működése nem jár többletkiadással, mivel a megyei intézményfenntartó központok átszervezésével – azok jelenlegi státuszaiból és tárgyi erőforrásaiból –, valamint a települési önkormányzatoknál a fenntartói feladatokat szervező és irányító munkatársak átvételével jön létre.

A közleményben felidézték, hogy jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásúak lesznek az oktatási intézmények. Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, melybe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, bérfinanszírozás, valamint a taneszköz-ellátás és a külső szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) támogatása – olvasható a kommünikében.

A tájékoztatás szerint a fenntartói feladatok átvételével a kormány felszámolja azokat a különbségeket, amelyek az elmúlt évtizedekben az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségei miatt alakultak ki a köznevelési rendszerben. „A nagyobb állami szerepvállalás, az új feladatmegosztás igazságosabb, kiszámíthatóbb és kiegyensúlyozottabb viszonyokat teremt, nagyobb biztonságot nyújt a gyerekeknek és a pedagógusoknak” – közölte az oktatási államtitkárság.

Forrás: MTI