Így lehet közlekedni az ünnepen

KA

2012. augusztus 19., vasárnap 12:20

Állami és egyházi rendezvényekkel, családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket augusztus 20-án. Az ünnep miatt már vasárnap is lezárásokra kell számítani.

A központi ünnepségek a fővárosban holnap reggel fél kilenckor kezdődnek a Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezután a honvédtisztek tesznek ünnepélyes esküt a Parlament előtt. Az eseményen beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Délelőtt a Parlamentben a köztársasági elnök átadja az állami kitüntetéseket. A ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is. Az augusztus 20-ai ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek vezeti majd, a szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárul. Az augusztus 20-ai rendezvényeket hagyományosan a tűzijáték zárja.

Este hét órától a Puskás Ferenc Stadionban, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon tartják Magyarország londoni olimpikonjainak hivatalos állami köszöntését. A hat éve elhunyt Gyulai István egykori sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) volt főtitkáráról elnevezett rendezvény – amelynek a mottója az idén: Ünnepelj a győztesekkel! – délután két órakor kezdődik. A belépés díjtalan, de jegyhez kötött. Jegyek a Ticket Express irodáiban kaphatók.

Lezárások

Obama elnök és az Egyesült Államok népe nevében örömmel küldöm legjobb kívánságaimat Magyarország népének augusztus 20., Szent István ünnepe alkalmából” – áll az amerikai külügyminisztérium honlapján közzétett sajtónyilatkozatban.

Az augusztus 20-ai rendezvények miatt már vasárnap is útlezárásokra és forgalomkorlátozásokra kell számítani. 12 órától lezárják a Bem rakpartot a Bem József tér és Jégverem utca között, és nem lehet közlekedni a Budai alsó rakpart Halász utcai felhajtóján sem. Déltől lezárják az Alagút utcát és a Lánchidat is a rendezvények miatt. Pesten délután a tisztavatás főpróbájának idején a Kossuth térre nem lehet majd behajtani.

Augusztus 20-án 9 órától kedd hajnalig megállási tilalomra és lezárásokra kell számítani a Szent Gellért rakparton, a Döbrentei téren és a Budai alsó rakparton az Üstökös utca és a Rákóczi híd között. A tűzijáték miatt pedig holnap lezárják a gyalogosok és kerékpárosok elől a Margit hidat, a Lánchidat, az Erzsébet hidat,és a Szabadság hidat is. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint augusztus 20-án a metró- és HÉV gyakrabban jár majd.

Ötvenszázalékos kedvezménnyel lehet vasúton Budapestre utazni az augusztus 20-i ünnepi eseményekre, a MÁV-Start a megnövekvő forgalom miatt mentesítő vonatokat is indít – közölte a vasúttársaság.

Forródrót

Az augusztus 20-ai rendezvények biztonságát az Operatív Törzs, illetve a Központi Bázis felügyeli a teljes ünnepi program ideje alatt. A Központi Bázishoz befutó információk legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése. A szolgálat ezen felül a Hungarofesttel, az állami ünnepségek fő rendezőivel külön is állandó, forródrótos kapcsolatban lesz.

Ennek keretében folyamatosan adják prognózisaikat, augusztus 17-étől 21-éig pedig rendszeres riasztást adnak az esetlegesen kialakuló veszélyes időjárási jelenségekről. Ezek bármelyike esetén a szervezők legalább 30 perccel a várható esemény előtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget.

Forrás: MNO, Hír TV