Íme a második cseh tankengedély!

Haraszti Gyula, 2014. augusztus 31., 16:58, frissítve: 17:07
Miközben az orosz RIA hírtelevízió nemrég azt állította, Csehország kormánya nem tud magyarországi tankok importjáról, az mno.hu birtokába került újabb dokumentum is azt bizonyítja, több hivatalos engedélyt adtak ki a prágai hatóságok a magyar hadrendből kivont T-72-esek végfelhasználására.

Két cég is kapott engedélyt arra a cseh kormány illetékes hivatalától, hogy hadrendből kivont tankokat importáljanak Magyarországról – derül ki az mno.hu birtokába jutott újabb végfelhasználói engedélyből. Mint megírtuk, egy cseh társaság még májusban kapott jóváhagyást a cseh kereskedelmi és ipari minisztériumtól 58 hadrendből kivont, leromlott állapotú T-72-es harckocsi importjára. Ezenkívül azonban egy másik prágai cég is végfelhasználói engedélyt kapott a cseh kormány illetékes hivatalától további 22, felújításra szoruló T-72-es harckocsi beszállítására. Ezeket a harci járműveket információink szerint több mint 130 millió forintnak megfelelő cseh koronáért értékesítette tovább a cseheknek a magyar közvetítő, vagyis az Excalibur Defence Kft. A tankokat egy olyan prágai székhelyű társaság vásárolta meg, amely már korábban is vásárolt nagy mennyiségben páncélozott harci járműveket Magyarországról.

A tankok értékesítésének ügye azért került ismét napirendre, mert az orosz RIA hírtelevízió állítása szerint a cseh honvédelmi minisztérium szóvivője nekik úgy nyilatkozott: Csehország nem adott engedélyt tankok beszállítására Magyarországról. Portálunknak a cseh védelmi tárca az ügyben később nem kívánt nyilatkozni, ahogyan a cseh kereskedelmi és ipari minisztérium sem.

Az mno.hu által megszerzett dokumentumok viszont azt bizonyítják, a cseh hivatalos szervek adtak végfelhasználói engedélyt két esetben is, két különböző prágai cégnek a magyarországi tankok megvételéhez. Az egyik társaság vezetője portálunknak el is ismerte, hogy vásároltak a magyar tankokból, amelyek szállítása jelenleg folyamatban van a csehországi raktárak felé. Mint közölték, elsősorban az alkatrészek miatt vásárolták meg a járműveket, de azt sem zárták ki, hogy felújítva továbbadják a harckocsikat, ha lesz erre érdeklődés. Hangsúlyozták azonban: továbbértékesítésről csak az ehhez szükséges újabb engedélyek beszerzése után van lehetőség.

Fotó: MNO
Fotó: MNO

A hét végén az ügyben megszólalt a Csehországban élő Stefan Turay is, az Excalibur Defense Kft. vezetője. A vállalkozó badarságnak nevezte azt a korábban – vélhetően szintén az oroszok közvetítésével – már felmerült hírt, hogy a magyarországi tankok Ukrajnába mennek. Közölte: a vásárló csehországi cégek valószínűleg szétszedik az eszközöket, amelyek közül naponta hármat visznek át a Cseh Köztársaságba trélereken. Az Excalibur Defense Kft.-ről egyébként a sajtóban több helyen megjelent az is, hogy a számláját az orosz Sberbank magyarországi leánybankjánál vezeti. Az anyacég többségi tulajdonosa pedig Oroszország jegybankja.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Megújuló energiák, luddita politikusok
Torba Tamás
Mindenki addig akarja eladni az olaját és a földgázát, amíg van valaki, aki megveszi.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 14 db

A hozzászólások mutatása