Indulhat az IMF-tárgyalás + Videó

BuL, KG

2012. június 27., szerda 16:27, frissítve: szerda 18:41

Közvetlenül azután, hogy az Országgyűlés várhatóan július 12-én elfogadja a jegybanktörvény módosítását, indulhatnak a tárgyalások hazánk és a Nemzetközi Valutaalap, illetve Brüsszel között – jelentette be Varga Mihály.
Forint: fel!

Erősödésnek indult a forint szerda délután Varga Mihály bejelentését követően. Délután háromnegyed ötkor egy euró 286,72 forintot ért, míg négykor még 287,60 forintot. Napközben gyengült a magyar fizetőeszköz az uniós csúcstalálkozó közeledtével a nemzetközi piacokon eluralkodott tartózkodó, kockázatkerülő hangulatban.

Amint a budapesti törvényhozás elfogadja a jegybanktörvény módosítását, azonnal megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a készenléti hitelkeretről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval – erről tájékoztatta az IMF vezetője, Christine Lagarde a magyar kormány képviselőjét, Varga Mihályt, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, Simor Andrást.

Az erről beszámoló Varga Mihály tárca nélküli miniszter, IMF-főtárgyaló szerdán Budapesten, újságírók előtt kifejtette: Christine Lagarde „egyértelmű és világos állásfoglalásában” tudatta, hogy az IMF üdvözli az MNB-törvény módosítására tett kormányzati javaslatot, amely teljes egészében kielégíti a valutaalap elvárásait, és ha ezeket a – már a Ház előtt fekvő – változtatásokat a magyar parlament elfogadja, a tárgyalások megkezdődhetnek az IMF-fel és az EU-val.

A valutaalap vezetője üdvözölte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Rogán Antal vállalta: további jegybanki kinevezésekre most nem kerül sor.

– Utalt arra is az elnök asszony, hogy azokról a szempontokról, amelyek felmerültek az elmúlt hónapokban, még esetleg lehet a jegybankelnökkel további egyeztetést folytatni, de ez nem feltétele annak, hogy a tárgyalások a módosítások után megkezdődjenek – idézte Christine Lagarde-ot a miniszter.

Fotó: MTI


Varga Mihály azt mondta, az Országgyűlés legkésőbb július 12-én fogadja el a jegybanktörvény-módosítást, és így „13-ától kezdve bármikor” megkezdődhetnek a tárgyalások. Jelezte ugyanakkor, hogy a változtatások elfogadása nem a magyar kormány és nem is a magyar parlament hibájából csúszik, ugyanis akár már ezen a héten megszavazhatták volna a képviselők az MNB-törvény módosítását, azonban az Európai Központi Bank (EKB) tudatta, július elejéig észrevételezni fogja a jogszabályjavaslatot, a magyar kabinet pedig ezt meg szeretné várni. Legkésőbb július 12-én azonban mindenképp „pont kerül a történet végére” – jelentette ki az IMF-főtárgyaló.

A költségvetés elfogadásával a kormány célja, hogy az IMF-tárgyalásokon ne támasszanak vele szemben teljesíthetetlen feltételeket. Kormánypárti honatyák úgy látják, a kabinet a büdzsé benyújtásával gyorsítana a tárgyalásokon.

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa (Ecofin) múlt hét pénteken döntött a kohéziós alapból származó kötelezettségvállalások – március 13-i tanácsi döntés alapján történt, 2013. január elsejétől hatályba lépő – részleges felfüggesztésének megszüntetéséről.

Matolcsy György és Cséfalvay Zoltán szerint azt bizonyítja az EU pénzügyminisztereinek döntése, hogy Magyarország helyreállította az államháztartás egyensúlyát, valamint a hazánk iránti bizalom is nőtt.

Forrás: MTI, MNO