Támad a vírus

Influenzajárvány van Magyarországon

Kuslits Szonja, 2017. január 11., szerda 17:55, frissítve: csütörtök 06:09

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 2017 első hetében megkezdődött az influenzajárvány. Január 2-a és 8-a között ugyanis az előző héthez viszonyítva kétszeresére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, 16 100 ember kereste fel emiatt orvosát. 100 000 lakos közül 163-an mentek a rendelőbe influenzás panaszok miatt – tudta meg lapunk az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből.

A jelentés szerint a betegek 15,8 százaléka gyermek, 40,9 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt, a 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,3 százaléka, 14 százalék pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A legtöbb megbetegedés az első naptári héten az adatok szerint  a 15–24 és a 25–34 évesek körében volt, ezt követte a 10–14 évesek és a 3–5 évesek érintettsége.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (314), Szabolcs-Szatmár-Bereg (245), Győr-Moson-Sopron (242) és Hajdú-Bihar (230) megyében volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal is igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést tíz területen – a fővárosban, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében – diagnosztizáltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első héten Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett egy-egy jelentés. A megbetegedések egy óvodát, egy általános iskolát és egy kórházi osztályt érintettek – derült ki a jelentésből.

Az egyre terjedő influenza miatt látogatási tilalmat rendeltek el az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet krónikusfekvőbeteg-ellátási részlegének teljes területén, Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati és a gyermekosztályán, valamint az újszülöttrészlegen, a szintén nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház krónikus belgyógyászati osztályán, a kisvárdai Felső-szabolcsi Kórház intenzív, csecsemő- és gyermekgyógyászati, szülészet-nőgyógyászati osztályán és az újszülöttrészlegén, illetve a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet ápolási osztályán – tudta meg lapunk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb tájékoztatójából.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
Se hátország, se vízió
Pápay György
A hazai baloldali–liberális világ olyan, mint a vizsgázó egyetemista, aki a beugró kérdésre sem tudja a választ.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása